(Innleggene som skrives nå er forholdsvis lange, og derfor må noen deles opp. Hvis du ikke helt skjønner sammenhengen det er skrevet i, kan det lønne seg å lese innleggene som er publisert tidligere.)

Det er mange sykdommer som ikke er synlig utenpå kroppen, og det er alltid masse skriverier om at man blir mistenkt for å late som man har usynlige sykdommer. Det må være kjempe frustrerende for de som står i en slik situasjon. Måtte rettferdiggjøre smertehelvete sitt.

Angst er også en sykdom. Den kan være midlertidig eller kronisk. Det eneste jeg er ganske sikker på, er at det er en diagnose man ikke kjemper for å få. Det er den diagnosen man bare IKKE vil ha. Hvem vil vel klassifiseres som mentalt ustabil? Det er en skammelig diagnose å ha hengende ved seg. Den utløser ikke sympati eller empati, men gjør omverden i stor grad veldig ukomfortabel og usikker.

Hvis man spør majoriteten av de som kjenner meg om jeg kan ha sosial angst eller noen gang har hatt det, vil de nok si nei. De aller fleste vil nok si at jeg er på det jevne som alle andre. Normalt fungerende og engasjert. Kanskje det er mange som vil hevde jeg er over middels sosialt anlagt. Det er det som er så rart med angst. Man kan ha angst, men likevel fungere i hverdagen. Ha angst, som ikke er synlig på utsiden men som herjer villmann på innsiden.  Å innrømme at jeg har angst gjør meg hudløs.

Jeg utviklet sosial angst for to år siden, etter et traume. Ville ikke gå ut hjemmefra. Relasjoner ble en belastning.

Tidligere var det flere av venninnene mine som sa jeg måtte lære meg i å bli glad i å være hjemme. Slutte å hele tiden være på farten. Plutselig så var det ikke sånn mer. Jeg ville ikke gå ut. Hjemme var den eneste plassen jeg følte jeg fikk puste fritt. Den eneste plassen jeg kunne slippe ned skuldrene. Søvn har alltid vært mangelvare hos meg. Jeg brukte å si at jeg har lakenskrekk og er putevar. Jeg har aldri sovet mye, 5,5-6 timers søvn er plenty for meg. Nå sov jeg bare to-tre timer på natta, og var derfor som en zombie resten av dagen. Det gjorde jo ikke saken noe bedre. Sovetabletter nektet jeg. Jeg ville ikke ha noen form for medikamenter. Tanken skremte vettet av meg.

Jeg sluttet å svare på telefonen. Svarte heller sjelden på mail og meldinger. Gjorde meg utilgjengelig så snart jeg kunne. Unngikk kontakt med andre i den grad jeg kunne. Det gikk veldig hardt ut over den yngste av stor-jentene mine som ikke bor hjemme. Hun fikk skrekkelig liten oppfølging av mammaen sin. I tillegg var hun i en sårbar situasjon der hun virkelig trengte mammaen sin. Takk Gud for at hun hadde en omsorgs-person som gjorde en fantastisk innsats for at jenta mi skulle ha det bra. Min datter snakket med meg om det flere ganger, men jeg klarte ikke å ta opp telefonen og ringe. Klarte ikke å bryte mønsteret. Jeg kunne sitte å se at det ringte i telefonen, se at det var fra noen jeg er glad i, noen som bryr seg om meg, men jeg klarte ikke å svare.

Jeg satte i gang oppussing i huset for at jeg skulle ha en unnskyldning for ikke å ta imot besøk. Da slapp jeg å forklare, for det skjønte liksom alle. For når man pusser opp vil man jo ikke ha besøk og ikke dra på besøk heller. Jeg gikk omveier i byen når jeg så kjente eller lot som jeg var skrekkelig opptatt av telefonen og ikke så de. Jeg lekte struts og stakk hodet i jorda, hvis ikke jeg ser dere, ser ikke dere meg heller..

Jeg hadde noen venner som visste hvordan det stod til, og de var enestående. Ga meg ikke opp.

Jeg hadde selv et behov for å snakke med de store ungene mine, gi dem status, slik at de skjønte at jeg trengte tid. De viste forståelse for situasjonen, og det var godt å ikke behøve å forestille seg noe mens jeg var hjemme. Jeg fikk litt amnesti i en periode, og guttene ga Vesla litt ekstra omsorg da. Likevel var det mitt ansvar å være forelder, og de skulle ikke behøve å ta seg av søsteren. Det var en utrolig tøff høst. Vesla fikk nye lærere, og jeg måtte faktisk snakke med de i forbindelse med en del ting som måtte avklares, og det brukte jeg mye tid på å mote meg opp til. Likevel var jeg klar på at jeg skulle dra på alle foreldremøtene på skole og på fritidsaktiviteter, så fremt jeg hadde mulighet. Jeg innså at jeg ikke var på en god plass i livet, men bestemte meg for at den var midlertidig. Ikke permanent.

Resten av familien valgte jeg å holde utenfor. Ikke fordi de ikke ville forstå, men jeg var så sikker på at de ville hjelpe, og det klarte jeg ikke tanken på. Jeg klarte ikke å ta innover meg spørsmål og omtanke. Ville ikke at noen skulle se meg sånn som det faktisk var. Også ville jeg ikke ha de inn på meg. Klarte ikke mer teorier for quickfix! Orket ikke å bli fortalt at jeg var uansvarlig og vanskelig.

Jeg ble sykemeldt noen uker først. Hadde ikke lyst å snakke med noen. Ville bare være alene. Hadde panikk for at noen skulle kreve noe av meg. Visste at jeg ikke taklet forventninger fordi jeg ikke ville være i stand til å levere. Har det i meg at jeg ikke kan si nei når noen ber meg om noe. Sier bare ja til alt, og tenker at jeg betaler seg ved at andre blir glad. Heldigvis skjønte vel legen min at jeg begynte å distansere meg fra andre, så etter en måned bestemte han seg for at jeg skulle begynne på veien tilbake. Jeg nektet, og ble helt panisk ved tanken. Han ga meg to uker til, men sa at da var det nok. Ovenfor familie og venner lot jeg som jeg hadde vært på jobb eller jobbet hjemmefra noen dager. Gradvis kom jeg meg tilbake på jobb. Det var faktisk godt å kjenne at det hverdagslige gikk som det skulle. Rutine og struktur passet meg fint, selv om jeg ikke var på stasjonen mentalt mye av tiden.

Jeg hadde behov for å transformere det som gjorde vondt inni meg til noe annet. Det var for vondt å kjenne på. For vondt å jobbe med det. Det var som betent verk hele tiden. Jeg måtte bare flytte fokus bort fra det som gjorde vondt og over til noe som ikke var ødeleggende.

Dessverre ble jobben tilflukten min. Jeg jobbet hele tiden. Jobbet dag og natt. Da slapp jeg å bruke tid på det kaoset som regjerte i hjernen min. Det var mer enn nok å gjøre, så jeg fikk holdt meg selv opptatt. Den største sorgen var å avslutte et studie jeg elsket, men det var ikke mer energi igjen. Gradvis endret følelsen seg. Jeg gikk over til å være tom. Jeg var ikke deprimert. Var ikke sint. Var ikke glad. Elsket ikke. Hatet ikke. Følte ikke sympati, viste bare empati i den grad jeg visste det var forventet av meg. Jeg var ingenting og følte ingenting.

Vesla måtte prioriteres all den tid det var energi igjen i meg. Hun skulle ikke bli skadelidende for at jeg ikke fungerte optimalt. Livet mitt begynte å bare dreie seg om henne. Jeg sverget på at hun hver dag skulle høre at jeg elsket henne. At hun skulle vite at hun var verdifull og gjorde meg stolt. Jobb og Vesla. Alt annet var uinteressant. Hun skulle ha et trygt og fint liv. Det var målet mitt. Det jeg festet blikket mitt på der fremme…

Nå er det like før jeg skal entre flyet. Sommerfuglene har egentlig forlatt meg, og bare etterlatt en yrende spenning i magen min. Jeg fikk ikke gjort så mye hjemme før jeg dro. Energi-lekkasjen var stor alle veier, og viljen var skrekkelig liten.

Eldstedatter kom hjem fra ferie etter tre uker, så jeg måtte dra å møte mimmi-ungen og lille-gull. Minstemann var blitt så stor! Fra å være en baby, var han blitt en babygutt med nyklipt sveis, masse nye ord, og ikke minst latter og glede. Eldste jenta hadde masse solkyss på nesen, og var blitt brun og fin. Hun hadde masse å fortelle om alt de hadde opplevd. Jeg er så heldig som har to sånne skjønne barnebarn. Så er jeg så stolt over datteren og mannen som har oppdratt så fine unger.

Så måtte jeg pakke. Klokka fire i går og klokka ti i dag var jeg kommet så langt:

Faktisk så var det ikke sååå ille for jeg hadde vasket en maskin med klær som jeg glemte å henge opp. (Og som jeg glemte å pakke i kofferten…) Så hadde jeg strøket noen skjorter som jeg må ha på jobb når jeg kommer hjem igjen, og funnet frem endel tøy som var for trange, og som min venninne kunne se om hun ville ha noe av. Jeg har handlet inn mat til de to arbeidskarene mine som skal være hjemme, og jeg har ryddet litt oppe og på mitt rom. Pusset vinduene, og vasket listene rundt dørene. I hele tatt har jeg egentlig gjort endel, men ingenting av det jeg faktisk skulle..

Klokka 12 i dag innså jeg at jeg var i det jeg kaller deep shit med hensyn til tid. Ok, da måtte jeg speede opp. Det sto igjen å få tøy i kofferten, skrive ut billetten, hente noen bøker, få farget hår og bryn, finne papirene til takstmannen, dusje og pakke ned det jeg måtte ha glemt. Guttene fikk ta resten av ryddingen og vaskingen.

Jeg fikk unna alt utenom takstmannen og å ta med nyvaskede klær. Fornøyd med at jeg jobber sabla godt under press. Det jeg ikke fikk gjort, fikk jeg ikke gjort, og det jeg mangler klarer jeg meg nok godt uten.

Jeg drar tilbake til Alanya. Tilbake dit alt startet. Jeg reiser alene igjen. En STOR bragd for meg tror jeg. Jeg er ikke nervøs, bare spent. Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir, det kommer helt an på..

Da sier jeg bare kos dere alle sammen, nå tar mamma’n til vesla ferie fra hverdagen!! Juhuu!!!

Etter 10 uker med administrasjon er status reduksjon på 10,2 kg og gått inn til sammen 42 cm. Jeg sier meg fornøyd så lang, og går med dette inn i feriemodus, der jeg ikke gidder å følge alt slavisk.

Jeg tok på meg den dressen som fikk meg til å le meg skakk før 17.mai, og jeg må ærlig talt bare si at jeg ikke så spesielt bra ut i den i dag heller, men nå fikk jeg den om ikke annet igjen, men med noen solide bulker ennå. Et syn for Guder og resulterte fortsatt i en god latter. Litt svett da jeg nesten ikke fikk den av meg da..

Men favorittbuksene mine som ikke har passet på 5 år.. Det holdt hardt, men jeg fikk de på. Nummeret før jeg måtte åpne ei flaske bobler i glede. Selvfølgelig farris jeg sikter til! Får administrere litt til før de hentes frem til daglig bruk, for de var urlite trang fortsatt.

 

Nå skal jeg la humla suse noen uker. Onsdag 21. august er det bare å bite tennene sammen å gå på med krum hals igjen. Da skal jeg tilbake under administrasjon.

Følg oss gjerne på instagram.

Her sitter jeg og gjør INGENTING! Bare nyter den deilige dagen, og det til tross for at jeg har masse som skulle vært gjort.

Jeg har faktisk litt sommerfugler i magen, og grugleder meg til å dra på ferie. Det er unektelig litt dumt å reise uten noen ting, så jeg bør vel ta frem kofferten i det minste. Finne frem passet må jeg vel også. Vaske en maskin med klær, sånn at jeg har noe å ha på meg. Men jeg sitter her å skriver et blogginnlegg i stede.

Jeg har bestemt meg for å legge ut de personlige innleggene. Det bestemte jeg meg for i natt. Jeg har gått mange runder med ungene mine, og med min venninne som var der med meg. Det er litt skremmende å legge ut noe som blir så privat, fordi det på mange måter kan endre hvordan man blir møtt av andre når de faktisk “vet”. Igjen så er vi alle skrudd sammen forskjellig i hjernen vår, og jeg er ikke en person som klarer å snakke om vanskelige og vonde ting når det skjer, jeg må håndtere det alene først. Det betyr at den historien som jeg skal fortelle er nettopp det; historie. Jeg har funnet min måte å leve med det hele. Jeg har funnet hva som fungerer for meg. Det er på mange måter et tilbakelagt stadium av mitt liv. Jeg er tilbake der jeg var, forhåpentligvis litt klokere og med en dypere kjennskap til meg selv.

Jeg liker å tenke. Jeg liker ikke å dvele for lenge på ting, bare lenge nok til at jeg forstår hva jeg skal ta med meg av lærdom. Jeg har tenkt at alt i livet skjer for en grunn, på godt og vondt. Det gode skal du bruke til å fylle opp energi og minnebanken. Ha det med deg på de dårlige dagene. Det vonde kan du alltid lære noe av, om ikke annet what not to do again. Når man er ferdig med det, er man blitt litt sterkere og forhåpentlig vis litt klokere. “Vi sto han av!” som vi sier her nord.

Nei folkens! Gjør jeg ikke noe nå, blir det stress, så bare å få rumpa ut av sola og begynne å være litt produktiv. Det blir litt vanskelig for sommerfuglene flakser for fullt i magen min.

 

Planen var å bare nyte dagen og kvelden i stillhet hjemme. Total rekreasjon av meg selv. Sånn ble det ikke. Jeg måtte bare være sosial, så det ble venninnebesøk på dagen.

Jeg har grunnet på det å selge huset. Det er litt mye å holde i orden. Skal jeg beholde det trengs det litt finansiering for å få det gjort, for jeg orker bare ikke gjøre alt selv. Ikke kan jeg alt heller. Jeg sendte en mail til banken for å lufte mulighetene, og tenkte det ville ta sin tid. Det gjorde det ikke! Telefonen kom under besøket. Plutselig måtte jeg finne en takstmann, for det måtte jeg ha enten jeg bestemmer meg for det ene eller andre. Tidligste de kunne komme er fredag. Det betyr at jeg ikke bare kan ha fokus på ferie og reiser, jeg må sannelig fikse opp litt her hjemme, for jeg er jo reist da.

Da jeg kom hjem satte jeg opp en liste over alt jeg må gjøre før jeg drar. Fikse mitt og Vesla sitt rom, vaske loftstua og boden nede. Ordne litt på badet og i gangen. Så må jeg pakke og lage en plan-B for hjemreise. Finne frem alle papirer og tegninger på huset og påføre vedlikehold på alle rom. Litt av ei liste. Fra å bare skulle slappe av til full rock n,roll! Fikk begynne på kvelden når det ble litt svalere tenkte jeg. (VM i prokastinering sa du?)

Så kom kvelden. Da måtte jeg bare på en liten kaffe-date hos min venninne som vanligvis reiser med meg. Der ble det så mye skravling og latter at det ble sent før jeg kom meg hjem.

Nå er det jo altfor sent å begynne, er det ikke? Har jo hele morgendagen på meg. Null stress!

Tro om jeg ikke heller skulle malt litt negler? Rydde gidder jeg ikke! Det er jo så lekkert med malte negler i sandaler…😂

Urokråka reiste med første fly i dag. Kvitrende og blid som ei lita lerke. Jeg var trøtt som en strømpe, men fikk henne da på flyet. Merkelig nok tror jeg ikke vi har glemt noe heller, og det er jo helt fantastisk med tanke på at vi stod opp klokka fem!!

Pappa’n skremte vannet av meg da jeg ringte, og ringte, og ringte men ingen svarte. Enn om han hadde forsovet seg? Jeg fikk skikkelig nerver. Jenta var alt på flyet! Men neida, omsider ringte han tilbake. Han hadde bare telefonen på lydløs, så ingen grunn til panikk.

Da jeg kom hjem fra flyplassen var det fortsatt tidlig. Det var ikke en lyd å høre noen steder. Urokråka etterlot seg en øredøvende stillhet i huset. Jeg måtte nesten akklimatiseres noen minutter før jeg kunne nyte. Nyte lyden av ingenting.

Jeg bestemte meg for å reise på ferie for noen dager siden. Det skal sies at jeg har tenkt på det lenge, men var litt i tvil. Da jeg skulle bestille billettene var de utsolgt!!! Planen var å vente i det lengste slik at jeg kunne få billige restplass-billetter. Det var lurt! Not! Jeg rakk ikke å bli lei meg før jeg kom på en idé. Det var et sjansespill, men det gikk. I stede for å kjøpe tur-retur, så bestilte jeg enveis billett med charter. Kun fly.

Jeg kan være impulsiv bare jeg får tenkt meg litt om, men dette er litt sprøere enn jeg bruker å være. Enveis billett altså..

Tro hvilke muligheter det gir? Jeg kan dra, men trenger ikke å bli. Det kan være muligheter for å reise hjem i flere etapper. Stoppe i andre land. Være litt vagabond.  Oppleve en ny verden. Ta alt som det faller seg.

Næææi… glem det! Det tørr jeg ikke uansett. Jeg blir å jakte på en billig retur billett, og finner jeg ikke det reiser jeg med rutefly. Det ordner seg for snille jenter som regel, men akkurat nå har jeg en litt større porsjon sommerfugler i magen enn det som er sunt.

I dag skal Vesla reise til pappa’n sin og være der tre uker. Det gleder jeg meg til. Hun også selvsagt. Nå er det lenge siden hun var der sist, så jeg kjenner at jeg gleder meg til litt tid på egenhånd. Vanligvis har jeg jobbet mens hun har vært hos faren, men denne gangen skal jeg ha ferie mens hun er borte. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne å kose meg? Jeg er jo ikke vant til å ha så mye tid bare til meg! Her snakker vi skikkelig luksus! Det blir full nytelse hele tiden😊

Vesla har minnet meg på at hun skal reise de siste dagene. Det er viktig at vi har det hyggelig sammen før hun drar, sier hun. Merkelig at alt det hyggelige vi MÅ gjøre egentlig er mest hyggelig for henne, og at det er hun som skal ha regien på hva som skal skje? De er ikke gamle før de skjønner kortene de har på hånda. 😉

Vi har da brukt de siste dagene på litt kvalitets-tid sammen. Vi har vært å badet, koset oss hjemme, laget TikTok, hatt vannkrig, kjøpt godis, laget pizza, grillet, pratet sammen, vært hos venner, fått besøk av venner.. Må bare ærlig si at jeg har hatt det fantastisk fint med den lille energibunten min. Har fått fylt opp minnebanken med masse fine opplevelser. Det er egentlig litt deilig å kjenne på at jeg hygger meg når jeg er sammen med henne. Det er vel fordi hun er en litt artig jente.

 

Her trenes det på å stå på hender! Jeg klarer knapt å stupe kråke..

 

 

Jeg måtte ta bilde mens hun gjorde yoga på gelenderet på terrassen.. Iveren er større enn redselen..

Jeg fikk tatt meg en flaske vin i går kveld til og med! Den var riktignok bare 200 ml da, men akkurat stor nok til en hjemmekveld for meg. Jeg må jo nyte at det er ferie❤️

 

I dag har vi vært på vakre Mjelle og badet. Det har vært en fantastisk dag. Vesla og meg, med en venninne og datteren. Jentene storkoste seg i det iskalde vannet, mens vi mammaene fikk ha litt kvalitets tid. Når vi damene skravler er intet tema hellig, alt mellom himmel og jord diskuteres.

Selvsagt kom vi inn på sommerkroppen, og konstaterte at vi var som vi er, og ferdig med det. Det var forøvrig kropper i alle fasonger på stranda, og det virket som alle ga seg blaffen i andre og bare koste seg i sommervarmen. Var ikke mye posing å skue for å si det sånn.

Min venninne fortalte at hun hadde fått en fantastisk oppskrift på kropps-skrubb laget av kaffegrugg, havsalt og olivenolje. Jeg mente det kunne funke, og at om man tuller seg inn i gladplast, så får man hjemme-spa! Hun lo men ville ikke prøve! Dårlig gjort! Jeg kunne tenkt meg å ta bilde å legge ut på bloggen til og med, men neida! Ikke interessert.. En dag skal jeg nok få lurt henne!

Vi hadde en nydelig dag. Akkurat sånn en sommerdag skal være, også fikk vi nyte vakre Mjelle i tillegg. Terje Nilsen skrev en vakker sang om Mjelle på vinterstid. Jeg er enig i at Mjelle er fantastisk fin på vinteren, men det er den sannelig på sommeren også.

 

 

#nordnorsksommer☀️

Vesla er, og blir, et lite vimse-hodet til tider. Det er så en skarve mamma sitter der helt matt og ser på kaoset til den lille rotekoppen. Nest siste skoledag i vår, dro Vesla til storesøsterens hus med niesen sin. Niesen hadde tippet på sykkelen sin, så Vesla anså det som sin plikt å hjelpe henne hjem. De har en lang og litt bratt bakke opp fra parkeringen til huset, og nede ved bilene satt Vesla fra seg sekken for å få opp tingene til niesen.

Selvsagt var sekken ute av øye ute av sinn, og det ble ikke oppdaget før jeg fikk en melding fra en nabo som hadde fått alt papiret sølt ut i hagen sin fra den tømte sekken, men sekken var borte. Vesla fikk beskjed om å hente det gjenværende og be om unnskyldning for alt rotet i hagen. Men sekken var borte.

Vi gikk turer for å lete, etterlyste på FB i nærmiljøet og forhørte oss der vi kunne. Sekken var og er borte.

Vesla var kjempe stolt over sekken sin. Hun fikk den da hun begynte i 5.klasse, og fikk plukke den ut selv. Jeg synes faktisk også den er himla tøff. Men borte er den.

Hun var så utrolig fornøyd med sekken sin. Akkurat passe stor, akkurat passe tung og akkurat hennes stil. Nå er den akkurat passe borte.. Vesla drar til pappaen på mandag og blir frem til skolestart. I går snakket vi litt om løst og fast, og at det faktisk er skolestart når hun kommer hjem, så jeg mente det var lurt å legge alt utstyr klart nå før hun drar.

“Ja, æ pakk det bare ferdig i en rema-pose, sånn at æ bare kan ta den med mæ når æ fær om mårran!”

Herlighet! Vi har glemt av den savnede sekken! Hadde hun ikke sagt noe, kunne det endt meg en aldri så liten katastrofe. Om hun ikke måtte ha brukt en plastpose, hadde det kunne endt opp med en bag av noe slag.  Siden det ikke er noen butikker åpen nå mens vi er sammen, får jeg overlate det til pappaen, men det er med skrekkblandet-fryd. Den lille prinsessa hans tvinner han rundt lillefingeren med lynets hastighet, og det er fort gjort at hun kommer hjem med noe som er mer kult enn praktisk.

(OMG! Skrev jeg det?! JEG ER BLITT MAMMA’N MIN!!! )

Jajaja.. Jeg får bite tennene sammen, og håpe på at de husker at sekken skal være noen år, så det kan være lurt å finne noe som er litt tidløst. Jeg sa det til Vesla, hun så ikke opp fra pc’n engang mens jeg snakket, bare avbrøt med: “Ka e tidløst? Æ skal finn nå kult!”

 

Her i nord er vi lykkelige når grader-stokken nærmer seg 20 pluss. Da nyter vi dagene fullt ut. Denne helga er det varslet mulighet for at flere varmerekorder her oppe blir å ryke. Herlig spør du meg! 😅

Mitt problem er varme-forskjellen mellom hav og luft. Når det er nærmere 30 i skyggen og 10 i havet, da bader ikke jeg! Jeg fikk krampe i tærne bare jeg nærmet meg vannkanten.

 

Vesla og jeg var på stranda rett ved huset vårt, i 2,5 time. Jeg måtte da altså ut i vannet og avkjøle hodet nå og da, men badingen tok Vesla seg av. Jeg skvettet litt vann i ansiktet og på kroppen. Selv om det er kaldt i vannet skal det ikke herske noe tvil, det er fantastisk med sommer og vi bare nyter!

Den gamle rekorden i Bodø var 30,4 grader. Høyeste offisielle måling så langt i dag er 33,8!!

Jeg blogger litt under vifta mens jeg er inne og kjøler meg ned, for ute er det drepende varmt!