Mange har sikkert opplevd utenforskap fra andre kvinner man har en relasjon til. Følt at man blir angrepet fra alle kanter uten å riktig forstå hva som skjer eller hvorfor? Det er en helt jævlig følelse, og at det bunner ut i sjalusi er det ingen tvil om.

Jeg forundrer meg over drama som et enkeltstående fenomen. Da tenker jeg ikke på film eller teater, men snarere hverdagsdrama. Dette som er mer kjent blant kvinner enn menn, og som går på han sa, hun sa. Fortrinnsvis er dette en aktivitet blant kvinner som ofte vil fremheve seg selv på bekostning av andre kvinner. Kvinner med «velmenende» diskusjonene som ofte foregår bak ryggen på den det gjelder, i stede for å bli tatt opp direkte.

Biologer har forsket på andre dyrearter, og funnet det som på engelsk heter «female-female competition». Det går ut på at hunner i samme art konkurrerer med hverandre. Det de konkurrerer om, er hvilken posisjon de har i flokken. Dette kan langt på vei overføres til mennesker.

Forskning fra evolusjonspsykologer har da også bekreftet at kvinner i utstrakt grad konkurrer med hverandre ved å fremheve seg selv på bekostning av andre kvinner. Det er om å gjøre å være mest mulig attraktiv og ikke minst, være den foretrukne partner for en mulig mann. Kvinner bygger opp allianser med andre kvinner og vil selv være på toppen av næringskjeden. I konkurranse med andre kvinner brytes alliansen like fort ned når det gagner mest.

Alle mennesker er ulike. Bakgrunn og oppvekstvillkår er annerledes fra person til person. Vi har forskjellige verdisyn og prioriteringer i livet. Vi har også med oss ulik bagasje. Så lenge det er mellommenneskelige relasjoner blant oss, vil det også være rom for ulikheter som kan gi grobunn til diskusjoner, samt små og store konflikter. De fleste konfliktene er forbigående og løsbare, det trengs bare tid og rom for å finne den fine balansegangen mellom de ulike partene. Det er når disse konfliktene får ligge urørt å ulme, at nettopp dette kan bli kimen til ytterligere uro og unødvendig drama.

Da blir denne «female-female competition» veldig godt synlig.

Sladder og baksnakking er med på å gjøre en konflikt enda mer betent. Eskaleringen starter ofte der. Noen har hørt noe som kan tolkes som noe annet, og uten å sjekke om dette er rett, antar man at det er sånn. Ofte medfører dette misforståelser og irritasjoner som aldri blir sjekket ut. Hvis noen da føler seg forurettet, begynner det å komme utsagn om andre, som er så mørke som natten. Det er her den virkelige rivaliseringen foregår.

Hvis det er mange parter involvert, begynner det kanskje å utpeke seg konstellasjoner hvor man må velge side. Alle får behov for å rettferdiggjøre sine synspunkter, og vi synes og synes, men ingen av synserne har fasiten. Alt er egentlig kvalifisert gjetting. Da er det viktig å rettferdiggjøre egne handlinger eller utsagn. Gjerne på bekostning av andre. Det riktige hadde nok vært å gi faen i å blande seg opp i hva andre gjør. La de det gjelder bringe saken til torgs hvis de ønsker, og hvis ikke de gjør det, la den ligge. Andres problemer blir ikke allemannseie selv om flere vet om dem.

Selvsagt er konfliktløsning og kanskje til og med en direkte verbal konfrontasjon av og til nødvendig, men siden det ofte dreier seg om synsing og antakelser, må man være forberedt på at bildet som synes klart kan være totalt annerledes i virkeligheten mot hva man først trodde.

Viser det seg at man har misforstått, antatt og blandet kortene, er det bare en ting å gjøre. Be om unnskyldning og love å gjøre bedre neste gang, og faktisk ta lærdom av det. Man skal ikke i blande seg inn i alle ting. Dersom man absolutt synes man må ta opp noe, så får man gå rett til den det gjelder, og ikke fire andre av venninnene.

Er det da sånn at dette er biologisk betinget? Ligger det faktisk i kvinnens natur å spille splitt og hersk for å fremstå som den beste av kvinnene?

Evolusjonen forklarer dette med at vi var helt avhengige av godt forhold til hverandre tidligere, og det har gitt oss et slags sisterhood. Men samfunnet har også drevet frem et sterkt konkurranseinstinkt hos kvinner som gir seg utslag i rivalisering.

Jeg hevder fortsatt at årsaken til at det blir slik skyldes at mange er snar med å anta og å tro, fremfor å vite, og derfor konkluderes det ofte ut fra verst tenkelig scenario som kan være fjernt fra virkeligheten. Det gjør at det er på sin plass å gjenta mitt stjålne quote:

Assumptions is the mother of all fuck ups!

For kvinner er kvinner verst.

 

Onsdag etter jobb: Håpefulle skal ha sceneprøver i Stormen. Mor kjører og henter.

Torsdag og fri: Endelig en etterlengtet fridag. Den ble brukt til å kjøre håpefulle på nye sceneprøver og generalprøver. Det ble tid til å rydde litt hos sønnen mens han la om dekk på bilen min. Så var det henting av håpefulle og litt husarbeid.

Fredag og avspasering: Lufte bikkjer og kjører en unge til eksamen og håpefulle på første forestilling. Så var det å sjekke luft i dekkene, og kafé besøk! (Elsk!) Så var eksamens-ungen ferdig og det bar rett hjem og ut med hundene før turen bar tilbake til byen på shopping for eldste arving og henting av yngste som hadde hatt tre forestillinger.

Lørdag og helg: Lufting av hunder, kjøring av håpefulle til ny dag i Stormen, henting av studenten hos broren, tilbake til byen på forestilling, shopping med bror, hjem å lufte hunder, tilbake å hente håpefulle etter siste forestilling (Jippi!) Hjem å pakke til overnatting for ungen, skysse henne til kirka også ut med bikkjene!

Søndag og helga er snart over: Ut med bikkjene, rydde til bursdag, hente håpefulle i kirka og så bursdag og fotballkamp. (HEIA GLIMT!)

I morgen er det jobb og det gleder jeg meg til. Blir godt med en normal dag. Nei vent, Det stemmer! Da er det fire timers ryddedugnad med drillen…

Heldigvis bare fire uker til ferie..

 

 

Hei Bloggen og alle finingene der ute!

I dag har jeg planer for litt skikkelig «me-time». Dere skal få følge meg gjennom mitt rituale for å bevare skjønnheten. Vi vet alle at skjønnhet kommer innenfra, men det skader ikke å hjelpe litt på det ytre også. Det er jo ikke alle som har den gleden av å se så vakker ut naturlig som det jeg gjør. I dag er det altså min vakre løvemanke som står for tur.
La meg få understreke til alle der ute at jeg OVERHODE ikke bruker filter på bildene mine. Det er noen særdeles ufine beskyldninger! Bare så dere vet det!

Til håret har jeg en fantastisk maske som jeg anbefaler på det varmeste. Det er denne jeg bruker for å få sterkt, tykt og vakkert hår. Den er eksklusiv, men jeg deler gjerne med dere trofaste følgere. Dere er bare SÅÅ verdt det.

Jeg har vurdert å ta patent på denne og lage er kvalitets produkt fra Blogg-Heidi International. Jeg mangler bare en investor eller to.

Kuren består av egg, avokado og olivenolje. Ganske eksklusiv ut fra dagens matvare-priser, men enkel å lage. Knekk ett egg, pisk og tilsett olje,  da får du en majones. Deretter skjærer du avokadoen i biter og strør litt salt… Eh.. nei, vent! Det var frokosten! Bland alt sammen og ta en runde i stavmixeren! Dere kan dessverre ikke få tilsetnings forholdet mellom ingrediensene, for da ødelegger jeg jo forretnings grunnlaget mitt. Det vil jeg jo ikke.

Men altså! Voila! Hårkuren er da klar til bruk. Ha den i håret og ha overskuddet på en panne med svak varme, da får du en liten avokado-omelett til å ha på brødskiva i tillegg.

Vel bekomme og lykke til.

XOXO!

Blogg-Heidi

Blogg-Heidi

Da var mor back om track! Til tross for en uke med alle de tingene jeg skulle unngå, ble det heldigvis nedgang.

Etter å ha forbrent 14028 kalorier, og inntatt 9585 kalorier, er vekt-nedgangen 0,8 kg. I følge matematikken skulle det vært 1,04 kg, men jeg er bare lykkelig for at det ikke ble en ny runde med økning! Samlet på 4 uker er det 1,6 kg ned, og fortsetter det sånn ender jeg opp på 3,2 kg ned innen ferien starter. Det var litt lite i forhold til det jeg planla så jeg er litt muggen for det da.

Jeg har heldigvis også målingene av de strategiske plassene å forholde meg til:

Grevinneheng -1
Stjerten -1
Lammelår 0
Velstandsmagen -3
Mistet i cm -5

Det var greit å miste 5 cm i det minste, men nå blir det andre boller! Jeg skal prøve meg på kur! Jeg skal gi meg en selv en kick-start på å gå på et minimum av kalorier i en uke! Det kan bli heftig for en matmons som meg, men jeg skal gi det en sjanse. Nå skal jeg altså gå i ketose, og ikke spise karbohydrater. O’boy! Det blir nok tøft.

Det eneste er at jeg skal fortsette å ha høyt aktivitetsnivå, og tre (!) styrketreninger denne uka. Håper ikke jeg blir slapp og umotivert. Jeg er forberedt på at jeg kommer til å fryse litt, men siden termostaten i kroppen allerede hangler, kan det neppe bli verre. Nå vil jeg ha litt mer heftige resultater. Klarer jeg det? Nja, vet ikke helt, men jeg gir det en sjanse om ikke annet.

Wish me luck!

Omsider var mor hjemme hos jentene sine igjen, og nå klar til å agere som ballett-mamma. Årets vakreste eventyr nærmer seg med stormskritt, og nå er det bare innspurten igjen. I år som i fjor leiter jeg frem ball-kjolen og gjør meg klar for balletten. Jeg ser for meg skikkelig pretty-woman-takter, og undrer på hvem som kommer til meg med med diamantene i år?

Ballettstudioet som Vesla danser ved, skal altså ha årets forestilling, og har satt opp Frost 2. Det gledes. For Vesla blir det tre dager fullspekket av ballett. For mamma’n blir det masse kjøring, men hva gjør man ikke for ungene sine?

De siste par dagene har vært litt vel spennende her hjemme, for lenge var det usikkert om Vesla over hodet kom seg på bena igjen i tide etter at hun skadet seg, men null stress. Det gikk bra.

Husets ballerina måtte ha en bein-strekk før scene-prøve i går. På et blunk var hun over i drømmeland. Skal tro om hun har hatt noen seine kvelder mens mor var borte? Ikke usannsynlig.
Snakker om godt sovehjerte på både to- og firbeinte.

Selv om vi forlot huset en anelse seinere enn vi burde, fikk jeg likevel levert Vesla ferdig sminket, OG tidsnok i konserthuset. Det var bare for mamma’n å si break a leg da vi kom frem. Ikke at jeg synes det er det smarteste å si til en unge som akkurat humpet rundt på krykker, så jeg slengte på et aldri så lite lykke til, og tenkte i mitt stille sinn at vi får håpe hun holder seg på beina fremover.

Og selv om det meste er best på norsk, så tror jeg ikke det gjelder dette uttrykket. Det blir ikke meg som gauler etter henne: «BREKK FOTEN DA JENTA MI!»

I dag er det på’n igjen med flere sceneprøver og generalprøve. Selv om jeg synes det høres slitsomt ut, hører jeg på Vesla at hun elsker hvert sekund av det. Jaja, mamma’n får bidra med det hun kan, som er gode frokoster og spennende matpakker. Og selvsagt den evige kjøringen..

En nydelig torsdag og himmelsprett ønskes til alle rundt om det ganske land.

 

 

 

For litt siden var jeg i konfirmasjonen til min guddatter. Konfirmasjonen ble holdt i et lite kapell et stykke unna hvor vi bor, og det var en for oss ukjent prest som holdt den.

Presten snakket til konfirmanten om at ungdommene må finne sin egen vei i kristenlivet. Finne den måten å leve med troen som ble rett for dem, enten det var å gå hyppig i kirka eller finne troen andre steder. Han gjentok at Jesus budskap var at Guds hus var stort og hadde rom for alle, og det var gjort klart for oss. Fortalte at kirka også hadde rom for mangfoldet blant oss.

Mangfold og inkludering har vært min akilleshæl når det kommer til kirken. Den motstanden som en stund var ganske markant mot å akseptere at kjærlighet kommer i mange former, og standpunkter om at likekjønnede ikke fikk gifte seg eller kunne bli ordinert til prest, gjorde slik at jeg vurderte seriøst å meldte meg ut av hele greia. Akkurat der ble kirka så dobbelt moralsk som det gikk an for min del.

Mitt tilbakevendende argument har alltid vært at ingen mennesker defineres på bakgrunn av sin seksuelle legning. Hva sier det om hvordan et menneske egentlig er? Mennesker defineres av medmenneskelighet og integritet. Mange i det kristne miljøet falt gjennom hos meg på dette. De var fordomsfulle og sneversynte, og hadde holdninger som strider totalt mot nestekjærlighet. Heldigvis tok den norske kirke en helomvending, og jeg like så.

“Du skal elske din neste som deg selv..”

Det står i bibelen. Da blir det himla rart for meg å tilhøre en kirke som dømmer andre ut fra hvem de elsker, særlig når det å elske noen, er den mest edle følelsen man kan ha?

Nei, nå havna jeg ut i det igjen. Tilbake til denne presten. Jeg fortalte min guddatter at jeg syntes det var en bra prest som holdt konfirmasjonsgudstjenesten. Jeg syntes presten var morsom og flink. Hun var enig og omtalte han som kul. Han hadde forstått at flere av konfirmantene ikke helt visste hva de trodde på. Han hadde forstått at ungdommene så på kirka som et sted som kunne fremme utenforskap. Dessuten, la hun til, var han homofil.

DA demret det for meg. Dette var den presten det hadde vært en del lokal motstand mot da han kom hit nord. Han som ikke fikk holde gudstjenester i Normisjonens lokaler, angivelig på grunn av utviklingen i den norske kirken de siste ti årene med hensyn til lære om samliv, abort og livets utgang. Jeg tror heller det er fordi han er homofil. Personlig engasjerte hele saken meg, og gjorde meg glødende forbannet en stund, før den gikk i glemmeboken.

Forøvrig fikk jeg med meg at leieavtalen med Normisjon ble terminert. Likevel har det vært avholdt gudstjenester på grendehuset og utendørs på øya.

Etter å ha overvært en konfirmasjonsgudstjeneste med denne presten tenker jeg at det er flott for folkene på øya som får møte kirka gjennom denne presten. Håper de tar godt vare på han. Det står i Bibelen at Gud er i alt omkring oss, så hvor denne presten holder gudstjenestene er ikke viktig, men budskapet hans, det er det verdt å få med seg.

Å reise på tur til steder det er lite eller ingenting å gjøre etter arbeidstid er ofte veldig kjedelig. Til og med om vi er flere som reiser sammen. Arbeidsdagen er super, og vi får som regel gjort det vi kan, så kommer vi til overnattingen.

Snakk om kontraster med snødekte fjell i slutten av mai. Første destinasjon var Hamsunsenteret på Hamarøy.

Ofte følger ettermiddagene et fast mønster, middag også sløving på et hotellrom til neste dag. Ingen ting å finne på, kanskje gidde å se litt TV.

Ja, hvis ikke jeg blir tipset om en plass å besøke, for da kan det bli en fantastisk opplevelse.

Dette er vakre Leinesfjord. Vi hadde planer om en kjedelig hotell-kveld, men fant en nydelig perle og ble sittende ute i solnedgangen ut i de sene timer.

Når man møter et så vakkert skue uten å være forberedt, blir man forelsket. Det er som jeg fikk huket av et punkt på min bucket-list som ikke har stått der, men som absolutt burde gjort det.

Med det ønsker jeg alle en flott tirsdag.

Da var det atter en flott Glimt-dag i går, og nå er vi på 5. plass på tabellen. Det var en glede at Saltnes var tilbake på banen, og det virket som han var blitt skikkelig sulten etter den ufrivillige pausen, for det han presterte på banen nå var vesentlig bedre enn slik han spilte før han fikk karantenen. Det gledes! Pellegrino er heller ikke lengre så mye armer og bein, og dermed er han vesentlig mer farlig på banen. Han har jeg tro på at skal bli en enda større mål-tjuv for fremtiden.

To spillere bekymrer imidlertid. Haikin som stadig har noen uheldige returer og «merkelige» bevegelser i feltet, også «Hansen» da. Han blir rett og slett en altfor ujevn spiller til at jeg stoler på han bak i forsvar.

Å ligge på 5. plass, 11 poeng bak Lillestrøm, dog med en kamp mindre spilt, gjør det hele mye mer spennende. Det er sånn jeg liker fotballen, med thighte marginer og spenning til siste slutt. Så selv om Glimt vant 1-4, så er det ennå masse tid til å kose seg med mye god fotball, og svaret er ennå ikke gitt.

 

Noen dager er mer enn andre, og i dag ble det en utrolig fin dag med noen av mine favoritt mennesker. Det ble en dag fylt av disse fine menneske-møtene som alltid er undervurdert, og som alltid gjør meg beveget, rørt, tankefull og stolt.

Denne dagen har jeg sett flere fasetter fra noen av mine fineste, og har latt meg overraske og forundre over hvor reflektert noen av familiens yngste tilskudd er. Jeg lot meg overraske over hvor kloke betraktninger de klarte å ha, og ikke minst så løsningsorientert de faktisk er.

Disse unge har vist en egen evne til å sette ord på mange tanker rundt tema som selv mange voksne sliter med å snakke om. De åpner seg med den største selvfølge og en utrolig selvbevissthet. Jeg blir så stolt av disse unge kloke hodene i familien.

En slik avslutning på ei ellers deilig helg blir som kronen på verket. Dette lever jeg lenge på, og det lover godt for fremtiden.

God morgen Bloggen!

Endelig er det helg igjen, og jeg har sovet lenge. Først klokka halv seks kom jeg meg ut av senga, og det var bare for at jeg måtte tisse at jeg sto opp. Den tissingen altså! Skulle trodd jeg hadde nervøs blære. Jeg tisser hele tiden. Jeg tenker det er fordi jeg drikker tre glass vann i løpet av dagen. Kanskje jeg skulle kutte ned til to?

Jeg har vært hos legen i tilfelle jeg skulle lide av noe. Han var direkte utidig! «Urinveier Blogg-Heidi, de gjennomgår forandringer når man blir eldre.»

Hva i all verden? Den legen er jo bare frekk. Antyde at jeg er gammel? Jeg som bare er 51 år! Jeg tror rett å slett han er ute etter å ta meg etter som jeg er den trendsetteren som jeg tross alt er! Han unner meg nok ikke min stund i solen nei.
« Nyrene blir dårligere til å konsentrere urinen og det gjør det lettere å miste salter og væske gjennom urinen. Til sammen gir dette økt urinproduksjon om natten. Skjønner du Blogg-Heidi?»

Seriøst! Han er bare en super-dust, og jeg har bestemt meg for å bytte fastlege. Jeg så en sånn ung kjekk TV-doktor. Jeg tror jeg vil ha han! Han vil sikkert bli overlykkelig over å få en G-kjendis pasient som meg på sine lister. Han kommer garantert ikke til å komme med falske beskyldninger om at jeg er gammel, men å se meg som den unge trendy damen jeg faktisk er!

Jeg følger han doktoren på Twitter, så jeg tenker jeg skriver han ei melding om at han faktisk er så heldig å kan få meg til pasient. Det tar seg nok pent ut å ha meg på listene sine. Og dessuten, hvor easy money er ikke det. Min kropp er jo mitt tempel.

Jeg gjør det straks, må bare tisse litt først! Tuddelu!

XOXO!

Blogg-Heidi