Det går bare ikke! Jeg er håpløs på det, og lever litt i nuet. Det som interesserer meg nå, er det som viktig, og jeg evner ikke å være kreativ på kommando. Vesla kan være kreativ på min kommando. Det betyr at hun har vært et yndet motiv for å komme i mål med fotoutfordringen til Frodith. Det klarte jeg, men bare med et nødskrik!

Øynene er sjelens speil. Da må Daisy ha den vakreste sjelen av alle, for hun har så vakre øyne!

Dans er simpelthen en vakker kunstform.

Så mye Tull og fjas på den ungen, best å ha henne i bur!

Vann, eller mangel på vann! Vesla tester dusjen i butikken!

Det er ingenting som viser ensomheten mer enn et tomt hus som bærer spor etter levd liv, men som ikke lengre rommer mennesker.

 

Hva annet gult kan jeg avbilde? Glimt i hjertet 💛

Sterk Lille Storebror som bruker konfirmasjonsdagen til Vesla for å trene på Kjerring-kast!

Min egen lille snøengel

Av og til er me-time med ansiktsmaske undervurdert..

Omsorg er en skjønn hundemamma som passer godt på sine søte små.

Når Vesla og jeg får cravings og baker en kake bare for moro skyld. Det skjer bare til skuddår..

Rar eller rart, men jeg lærte noe nytt om å ta bilder om ikke annet!

Vesla elsket trampolinen sin, og hoppet på den døgnet rundt!

Når man har sett Barbie på kino, MÅ man bare ha rosa Barbie-pysj!

Når jeg ser noe som dette, ser jeg de vakreste kunstverk inne i hodet mitt. Det stemmer aldri med resultatet, men er en fin hobby.

Dråper Frodith! Det var det vanskeligste av alt! Her har jeg hentet alt av kreativitet for å avbilde dråpen. Det ble som det ble!

Det er ingenting som er så vakkert som når et helt nytt liv kommer inn i tiden. Jeg er så takknemlig for at Vesla og jeg fikk oppleve dette fantastiske øyeblikket.

Gleden er stor, for jeg klarte utfordringen! Det holdt hardt, men jeg klarte det. Det er glede og lykke på én gang!

Det er litt forskjell nord og sør for Saltfjellet når det gjelder mediedekning av ekstremvær. Sør for Saltfjellet blir det slått opp med krigstyper i riksavisene hvis det skjer noe, men Nord-Norge blir kanskje nevnt i en bisetning. Sånn som da det kom mye snø på Østlandet, og det ble sendt ut farevarsel fordi det var ventet 20 cm snø i døgnet! Lengre nede i reportasjen, nærmest i en bisetning stod det at det også var ventet 50 cm i Lofoten i samme tidsrom.

Vil ikke påstå at jeg egentlig bryr meg så himla mye, men når God morgen Norge bruker to innslag for å lære de sør for Saltfjellet å kle seg til en vinterdag, da innrømmer jeg at jeg tenkte mitt og kniste for meg selv. Jaja, tenkte jeg.. (Joda, jeg vet det er kommet mange nye nordmenn til, som ikke har opplevd en skikkelig vinter før, men det får da være måte på!) Det var uansett fælt til syt! Kanskje samme program kunne laget et innslag med Sinnasnekker’n om hvordan berge taket på huset i storm, eller et innslag om hvordan dokumentere skader ovenfor forsikringsselskapet etter stormskader? Jeg har mange flere idèer hvis det skulle være av interesse.

Riksavisene er blitt en vits for oss her nord, for det virker ikke som Norge strekker seg lengre nord enn til Sinsenkrysset til tider. Det som skjer her får ikke krigstyper og utallige medieoppslag, vi er ikke interessante nok. Vi er ikke mange nok som vil lese om det, og gir rett og slett ikke nok klikk! Så da får det bare være at sentrum stenges av, veggplater suser gjennom byene, nybygg blir tatt, kommunehus mister taket (det var flere tak som tok av) og mange var og er fri for støm og vann. Det gir ikke nok klikk så da har det heller ikke nyhetsverdi! Men at noen måtte hoppe ut av vinduet for å måkke frem døra etter snøfallet, ja se det er viktig nyhetsverdi og verdt et lengre innslag. Ikke for det, det var et bra innslag.

Samma det! Livet går videre og nye stormer skal komme og gå. Allerede i kveld er det på’n igjen faktisk, ut fra værmeldingen. Men hverken VG eller Dagbladet trenger å bekymre seg. Vi forventer ikke noen mediedekning denne gangen heller. Vi får den infoen vi trenger fra de lokale nyhetsformidlerne. De er med opptatt av hva som faktisk skjer og formidler hva vi står ovenfor, fremfor hvem som forlater AP fordi han har fått ny jobb…

Jeg skriver ikke dette fordi jeg synes vi har det så kjipt i blåsten, for vi vet hvor vi bor, men jeg må innrømme at forskjellsbehandlingen i media gjør at jeg tenker “Fy fader for noen sutrehau man finner sør for Saltfjellet. Snakk om å krisemaksimere!”

Anne Holt derimot, hun har skjønt det! Det er dama som får det sagt, og med det ønsker jeg alle en fredfull dag i stormen.

«Diplomet som jeg fikk har en enkel symbolikk, Stilleste gutt på sovesal 1»

Da har enda en av de gamle gode sjekket ut av tiden, men han etterlater seg masse fantastiske kulturskatter i sin samling av viser og sanger.

R.I.P Lillebjørn Nilsen 💔

Foto: Sverresborg Folkemuseum

«Nu kjæm han med han!»

Det brukte gamlekara å si når det blåste opp til litt vær, og nå begynner det sannelig å bli litt vær her, men det er ennå ikke orkan styrke. Bare masse vær.

Riktignok er brua tidvis stengt, så Vesla og jeg har henholdsvis hjemmeskole og hjemmekontor. Vi er nok ikke alene om å ha gjort den vurderingen, for da jeg luftet Daisy, så jeg lys i de fleste husene rundt oss.

Det ble bare en kort tissetur på Daisy. Når vinden blåser 29 m/s, er det fysisk vondt å gå i motvind, så vi gikk med i fjæra og rett inn igjen. Ikke noe blivende sted for en frossenpinn som meg, men det ble i det minste et kjapt bilde.


Det var vanskelig å få tatt bilde utover, for det blåste sånn, men jeg tenkte jeg fikk ta et ut av vinduet i 2. etasjen. Det ble med tanken og bilde fra innsiden, for vinden var så sterk at jeg bare fikk vinduet litt på gløtt før det smalt igjen. Orker ikke ofre småfingrene for et bilde liksom.

.. DA Var det nådd orkan styrke her. Høres ut som hele huset er på tur å ta av! Jeg og Vesla måtte ut å sikre litt ekstra. Heldigvis har jeg plenty av jekkestropper, men det hadde vært flott om jeg kunne bruke de sånn som de er ment også. Enden på visa var at jeg måtte knyte solide kjerrinknuter for å få alt til å holde seg på plass. Enda så mye Vesla og jeg sikret i går, har vi vært flere turer ute i dag også. Det jeg frykter nå, er pergolaen min 💔

Tror jeg må bruke forsikringen i morgen…

Nå forbereder jeg meg på en aldri så liten uværs dag. Det er nemlig varslet orkan her i morgen, så bare å holde på håret, bikkja, ungen og klærne hvis jeg skal ut. Jeg sier hvis, for jeg går ikke ut for enhver pris. Jeg gidder ikke sette liv og helse på spill for å komme meg på jobb. Jeg må over ei bru som er varslet at sannsynligvis stenger, og jeg gambler ikke med å kjøre over hvis den er stengt.

Det er ikke noe nytt med masse vær her, men denne gangen sier magefølelsen min at det er noe på gang. Kanskje det er fordi det er helt stille ute? Det er ikke ofte det ikke blåser her, og akkurat nå er det bare 1 m/s vind. Det er rart. Regnet faller bare rett ned. Uvant å se her.


Uvær har aldri bekymret meg noe særlig, men denne gangen har Vesla og jeg satt inn løse gjenstander, og vi har sikret resten. Kjenner på meg at det er best å være forberedt. Jeg har funnet frem litt lys, selv om jeg ikke finner hodelykta. Telefonene er også fulladet.

Jeg har til og med kjørt på butikken for å sikre nødproviant. Jeg lo godt av meg selv da jeg kom i bilen, for det var det jeg hadde med meg ut av butikken var snus og wc-rens. Da klarer vi oss godt!

Det er sånn skikkelig stille for stormen, og sånn det er nå, er det ingenting som tyder på at en orkan er på vei, annet enn værvarslet, men i  minste jeg er litt forberedt på det som garantert kommer.

Gammel speider sier: «Vær beredt, alltid beredt!» og konstaterer at mens innlegget ble skrevet økte vindstyrken til 6 m/s.

Sophie Elise fortalte i forlengelsen av avsløringene av svangerskapet, at hun kunne tenke seg å spise morkaken sin etter fødselen. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og det er hevdet at hun er en helserisiko som fronter slike sinnsyke idéer, det er farlig, hun gir skumle signaler og ikke minst kan barnet hennes bli mobbet for mammaen sine påfunn senere.

Sånn det blir fremstilt, er Sophie Elise direkte farlig!

Nå må altså medie-Norge ta seg ei jævlig feit bolle og roe ned! Selv om «alle» vet bedre enn Sophie Elise, trenger de jo ikke publisere alle som er selvutnevnte doktorer på området. Forskning viser riktignok at å spise sin placenta, enten den er tilberedt eller i kapselform, ikke har noen helsefremmende effekter ved seg, men i kapselform som Sophie Elise vurderer, er det heller ingen fare. Det er mer placebo-effekten.

Men hør! Altså, der er nok av remedier og «helsefremmende» preparater vi trøkker i trynet i håp om å bli slankere, sunnere, sterkere, smidigere og ikke minst yngre, som beviselig ikke har noen virkning. Verden vil bedras. Dette synes vi er helt greit. Det bråker vi ikke om, selv om vi mange ganger ikke aner om det kan være skadelig i lengden. Vi hetses ikke av den grunn. Det er noe annet når det gjelder Sophie Elise!

Kan ikke bare folk la Sophie Elise få gjøre som hun selv vil, uten å lage en stor greie av det? Er det nødvendig at alle hennes avgjørelser skal dissekeres og diskuteres i medie-Norge? Det er ei voksen dame som skal ha et barn hun gleder seg voldsomt til å få, så la henne for Guds skyld være mamma på egne premisser, uten å få trykket ned andres meninger ned gjennom halsen!  Faktisk kan godt mamma-politiet også ta seg ei jævlig tørr bolle i samme slengen, for de gjør jammen ikke mye godt for usikre mødre. Bare sørger for at flere føler seg enda mer usikker og utilstrekkelig.
Og nei, forsvarstalen skyldes ikke at jeg har spist mine placenta. Det er ikke min greie. Bare tanken byr meg i mot, men hva andre gjør, eller vurderer å gjøre, er da jammen ta ikke min eller andres business!

Sophie Elise kan få gjøre akkurat som hun vil! Om hun tenker at å gjøre morkaken om til kapsler er en greie hun vil teste,  så har hun lov til det uten at andre skal åpne kjeften og ha en mening.

Jeg heier på henne OG andre mammaer som er mammaer på helt egne premisser. Jeg heier også på Sophie Elise fordi hun våger å si at hin vurderer noe som fremstår som uortodoks. Det et sikkert mange andre som tenker det samme som henne. Kvalifiserte «synsere» bør holde fred, og la disse mammaene bli trygg i sin egen mammarolle uten å behøve å bli overlesset av «forståsegpåere» som vet alt så utrolig mye bedre!

Nå begynner det å swinge i Kulturhovedstaden. I dag var det jazz-konsert på City Nord, og en smakebit på Bodø Jazz Open som starter 27.januar. Det ga mersmak.


Vi har Kulturåret tett på her hjemme også. Det starter med at Vesla skal på «rekrutterings-turné» med Kulturskolen i slutten av februar. I mars skal hun konkurrere med drill på Nordlysdrilliaden, og hun skal spille Donna i en skole-oppsetning av Mamma Mia.

Det går mye i sang, dans og replikk øvelser her hjemme for tiden.

I dag tok hun et skritt videre. Hun var på audition til en film som skal spilles inn her oppe. Det hadde hun aldri gjort før, så det var ei veldig nervøs jente som dro avsted. Etterpå var hun usedvanlig rolig og fornøyd med egen innsats. Nå er det bare å vente og se det an. Lykkes hun ikke denne runde, er det bare å ta det som god og kanskje utviklende erfaring.

Bodø har mye å tilby til mange. Det er et allsidig tilbud til publikum. Jeg er imponert over bredden på det hele, og jeg håper alt blir kvalitativt bra. Vesla øver og trener i så fall så mye at det ikke skal stå på innsatsen.

 

Endelig tar staten et steg i riktig retning. De jobber på spreng med å innføre lov om omvendt voldsalarm. Omvendt voldsalarm er en fotlenke som varsler politiet, når en person som ikke har lov til å oppholde seg i bestemt område, bryter forbudet. I dag kan man bare få omvendt voldsalarm etter dom.

I en vanskelig periode i livet, for noen år tilbake, ble jeg rådet til å be om besøksforbud og voldsalarm mot noen. Det var for at jeg skulle være trygg etter tildeles grove trusler. Jeg gikk mange runder med meg selv, og vurderte om jeg skulle gå videre med saken, men valgte å avstå fra å søke, men det var ingen enkel avgjørelse. Det var mange grunner til at jeg burde søke, men jeg følte det ble en for stor inngripen i mitt liv.

Jeg ble skikkelig forbannet på ordningen. Hvor skulle jeg ha alarm? En alarm som garantert hadde medført stress og en aldri så liten ekstra engstelse i mitt liv. Enn om ikke alarmen funket når jeg trengte den? Enn om jeg ikke hadde den nært nok? Enn om jeg glemte den? Hvorfor skulle jeg ta belastningen mens den som utgjorde trusselbildet kunne bevege seg relativt ubesværet rundt? Og viktigst av alt, hvilken redsel ville ikke noe slikt påført ungene i huset? Det føltes som om jeg ble straffet og ikke den som framsatte truslene.

Ting kom under kontroll, men jeg vil nok alltid se meg en ekstra gang over skuldrene, men jeg er ikke redd selv om jeg helst skulle kunne forsvart meg med noe. Jeg ville gjerne ha pepperspray, i tilfelle jeg skulle få behov for det, men det kunne jeg ikke. Pepperspray omfattes av våpenloven §§ 1b og 3e–f. Det er ulovlig for privatpersoner å eie peppersprayvåpen eller beholdere med pepperspray uten tillatelse fra politiet.

Jeg vet ikke helt jeg da. Hadde det ikke vært bedre for politiet å etterforske noen tilfeller av pepperspray-bruk fremfor mord? Det bør jo være mindre ressurskrevende enn draps etterforskning?

Anyways! Med omvendt voldsalarm er det endelig de som er en trussel som må ta konsekvensene og belastningen, ikke de som utsettes for de. Ansvaret legges på de som fortjener det. La oss bare få dette innført asap zulu!!

Så var vi der igjen. Som erketypisk prokrastinerer, henger jeg etter på foto-utfordringen til Frodith igjen. I dag må det bli et tre-i-ett innlegg.

Hva fremstiller vel mørket mer enn et ensomt, kaldt tre i en kald vinter? Ett som har latt bladene falle og gått inn i vinterdvalen? Det står ensomt i mørket og venter på lysere tider, for så å våkne til liv igjen.

Dette er flaks!
Det er flaks at akkurat jeg fikk dele livet mitt med akkurat disse. De er min stolthet, glede og min store kjærlighet. Det er flaks at vi er bosatt i Norge og lever i et relativt trygt og godt samfunn. Vi er ikke rike, men har mat på bordet, klær på kroppen og tak over hodet. Heldige oss!

Det å være mamma til hele den fine gjengen betyr at jeg ofte har hatt ei hand i mi. Det kan være for å trøste på en trist dag, oppmuntre etter en liten motbakke, eller styrke når de trenger det mest. Kanskje vil de ikke holdes i hånden hele livet, men jeg holder fast så lenge de trenger det, og når de går selv, har jeg likevel ei utstrakt hand klar hvis de trenger det.

Januar og februar er kalde, mørke måneder. Her nord har mørket mye av makten, og mange av dagene er det ikke engang skikkelig dagslys. For oss som bare lengter mot lyset og varmen, kan disse månedene være ulidelig. Dager med mangel på søvn og energi. Det tærer på aktivitetsnivå og trivsel. Hvor blir det av våren?

Vi trenger lys! Masse lys! Da passer det bra å ha en Frodith-fotoshoot av kveldens belysning. Jeg sitter her alene, i fred og ro. Vesla sover, og pels-beibiene like så. Det er varmt og godt inne, og jeg koser meg med levende lys og musikk.

Lys har en beroligende og avslappende effekt på meg. Det er som om skinnet fra lysene hjelper på mangelen på dagslys, og jeg kjenner jeg får litt mer energi. Kanskje ikke energi direkte, men det blir litt mer kos i det minste.

De mørkeste dagene tenker jeg at det bare er å bite tennene sammen og holde ut. For hver dag som går, er vi ett skritt nærmere sol, varme, vår og sommer. Det er en oppløftende tanke som gjør at man klarer å holde vinter-desperasjonene på armlengdes avstand. I påvente på varmere dager, hjelper det med litt lys..