Domestic violence awardness..

Oktober er måneden for Domestic violence awardness. Dette er initiert av en organisasjon som jobber for å få synliggjort og forhindre partnervold.  De bruker lilla sløyfe i sin profil. På internett leste jeg om fargenes betydning. Lilla står for individualisme, uavhengighet, frihet og feminitet. Det ble hevdet at personer som liker lilla gjerne er frihetssøkende, meningssterke, kjempende, hjelpsomme og ikke minst individualister.

«The color purple is a symbol of peace, courage, survival, honor and dedication to ending violence. It is a salute to survivors and those we have lost to domestic violence. Raising awareness of domestic violence is an important piece of working to end the cycle of violence.» 

Partnervold er vold mellom mennesker som har nære og gjerne intime relasjoner til hverandre. Volden kan ha mange former, og omfavner alt fra seksuelle overgrep og mishandling med døden til følge, til trusler og psykisk overgrep. Oftest er det kvinner som er offer for denne typen vold.

Det å bli utsatt for et overgrep av noen i nær relasjon, er svært vanskelig for mange å håndtere. Man klarer ikke å bryte de ødeleggende båndene fordi det kanskje er kjæreste, ektefelle eller et familiemedlem som er involvert. Uansett blir man i dette ødeleggende forholdet nettopp på grunn av båndene som er mellom partene.

Domestic violence awardness har kampanje o oktober. Årets budskap er «Love should’nt hurt!»

 

 

Da tror jeg det langt på vei er nok for meg med offentlig skole for denne gangen. Jeg er faktisk ikke bare litt lei, men jævlig lei!

Nå under streiken har jeg klaget for at Vesla ikke gjør skolearbeid på egen hånd, og hun har bedyret at hun ikke har skolebøker å jobbe i. Det kan jo langt på vei være korrekt, for skolen håpefulle går på har satset på digitale læreverk. Jeg har vært en av de som har heiet på den løsningen, men det var jo ikke streik da. Nå har ungen vært nesten en måned uten undervisning, og jeg var rimelig grinete over at hun ikke jobbet på egen hånd, men elevene har faktisk ikke tilgang til digitale bøker!

Hva er dette da? Det er jo helt søkt at de ikke åpner tilgangene til læreverkene for ungene. Da synes jeg ikke det var mye stas med digitalisering i skolen likevel! Få tilbake skolebøkene i papir!

Mer enn noen gang er det aktuelt med privatskole! Det er greit at lærerne streiker, men det gjør jo for pokker ikke lærerbøkene selv om det unektelig kan virke sånn! Nei, nå synes jeg det greier seg. Uheldig at elevene skal være avskåret fra undervisning, men fra læreværekene også? Det blir jo dobbel straff på de som ikke har noe i denne konflikten å gjøre.

Det var en gang..

Nå har det vært ei virkelig hektisk tid. Jeg har jo så himla mye liv og leve. Masse som skjer og mange muligheter til å oppleve nye ting. Jeg klarer ikke å la det gå fra meg. Alt må sjekkes ut.

Privat er livet mer stabilt og rolig. Vesla er opptatt med masse fritidssysler, og godt er det siden det nå nærmer seg en måned uten skole. For å være ærlig har streiken gjort at jeg spekulerer på om ikke det hadde vært bedre å flytte henne over på privatskole. Der er det ingen streik, færre elever i klassen, og kanskje rom for bedre faglig støtte i fagene. Hun klarer seg fint selv om det er streik, men jeg vet ikke om mammaen gjør det, for jeg er ofte grinete fordi det er rotete overalt.

Nei, jeg har ikke bestemt meg, men privatskole er definitivt et alternativ.

Jeg skulle begynt å pusse opp det nye rommet hennes nå i helga, men så tittet jeg ut vinduet. Det er nydelig høstvær her. Her nord vet vi at det kan være lenge mellom slike skatter, så da er vet vi at det bare er å komme seg ut.

 

Dagene går i et forrykende tempo. Det er helt vilt å tenke på at vi straks er i oktober! Da er det ikke lenge til jeg kan innlede adventen.

Jeg skulle egentlig tatt it noen uker ferie, men har ikke sjans! Snakker om at hverdagen tar en. Jeg klager ikke, for jeg digger at det er litt tempo rundt meg. Man skal kjenne at man lever!

Likevel er det godt å slappe av inn i mellom. Bare la rumpa hvile i sofaen mens noe tanketomt surrer over TV-skjermen. Helt uvirksom er jeg ikke da. Jeg har tatt opp en gammel hobby. Nemlig å starte på flere evighets-prosjekter. Denne gangen ble det to gensere på en gang. Jeg har en formue i påbegynte håndarbeids prosjekter liggende fra før, så to til er ingen krise.
Jeg begynte på en genser der bolen er ferdig og resten av garnet er sporløst forsvunnet, og en kirke-genser. Siste er en genser jeg strikker på mens jeg er på bussen eller venter på Vesla mens hun er på fritids. Og det er ofte i kirka. Derav navnet. Hvem den blir til er usikkert, for jeg strikker med et ukjent garn helt på frihånd, det blir enten meg eller Vesla.

Min lille ballerina manglet leggiser i tillegg. Ja, optimistisk som jeg er begynte jeg å strikke det  også. Jeg er rå på å begynne på nye ting. Det er gjennomføringsevnen det kan stilles spørsmålstegn ved. Kanskje de blir ferdig til 20 års dagen hennes? Uansett, godt å få koblet av hodet i hverdagen, og når jeg får være kreativ er det topp. Og jeg ER kreativ, for strikkeoppskrift, nei det er for pyser!

 

At jeg aldri lærer! Til tross for at jeg lover meg selv bot og bedring hver gang, lærer jeg bare aldri av egne feil. Hvordan er det mulig å være så historieløs i eget liv? Det er hverken første, andre eller tredje gang. History tends to repeat!

Etter en sommer som medførte kraftig slanking av kontoen min, fordi undertegnede fant ut at det var på tide å oppgradere ute og brukte en formue på det, bestemte jeg meg for at ingen nye investeringer i bolig skulle påbegynnes i år. Nå må det spares! Det mente jeg var en smart strategi, men jeg glemte å ta høyde for at jeg er en ørliten smule impulsiv.

Jeg har hatt det som kan kalles en liten disputt med Vesla vedrørende rot hjemme, og lørdag gikk jeg i fullstendig i lås  og ba henne bytte rom igjen. Det ble for mye rot rett og slett.

Hun har enig, og ville gjerne ha det gamle rommet sitt tilbake, for da får hun eget bad. Problemet er bare at hun ville endre litt på det. Hun angret på tapet valget i forrige runde.
Det kan jeg være enig i. Hvit med masse digre grønne blader. Jeg blir sliten av alt mønsteret.

Så hva gjorde mor da? Joda, hun snudde bilen og kjørte tilbake til byen for å kjøpe NY tapet! Det ble en heftig dyr tapet, for med tapeten kom nye gardiner, nye puter og pledd, og ikke minst sengesett. Fargevalget gikk i beige og pudder rosa med en koksgrå kontrast vegg. Det blir nok veldig bra. Vesla var strålende fornøyd, mor var ikke lengre like ekstatisk, og visakortet var på smeltepunktet.

Nå gjelder det bare å få ryddet ut av rommet, så kan kaoset begynne!

Å ha tenåringsdøtre er av og til noe herk!

Det virker ikke som noe er hellig lengre. Som Vesla så pent parerte da jeg sa jeg kjente lukta av Valentino-parfymen min: Alt mitt e mitt, og alt ditt e vårres!

Nå er strikken tøyd så langt at det er like før den ryker! Jeg har truet med å få ekstra lås inn til badet, men hvis jeg skaffer det tror jeg det blir baluba i heimen.

Klærne får jeg stort sett ha i fred, bortsett fra når hun vil ha baggy klær, for da er ikke de hellig lengre. Når hun så har brukt de, ligger det slengt etter henne overalt. Skoene mine er for små for henne, men ikke verre enn at hun klarer å gå med de akkurat lenge nok til de er skitne. Veskene mine får også lufte seg rett som det er.

Sminken min er alltid fraværende på badet. Det til tross for at hun har sminke selv. Nei, da har hun lånt for at hun ikke finner sin egen, eller er gått tom.

Skal det gå ut over meg da?!

Hudpleieseriene må jeg gjemme. Selv om jeg har fortalt at mine clarins-produkter er for gamle kjerringer, minker det faretruende i krukkene. Jeg kjøper de billigste av hårprodukter, for hun bruker alt opp på no time!

Sokkene mine! Det er det verste! Hun stikker av med mine hvite ankelsokker, og de finnes ikke hvite når jeg får de tilbake! I bestefall er de flekkete for hun har gått litt uten sko fordi de var så trange, men helst er sokkene blitt grå!

Men her om dagen hadde jeg den ultimate melt down her hjemme. Hun hadde jaggu lånt brillene mine. De var jo så kule må vite! Men da hentet mor tilfart i aftensangen og forklarte håpefulle hvor Adam kjøpte ølla. Det var rett og slett å gå for langt.

Jeg nappet fra henne brillene, og fikk de på plass i etuiet, så må jeg ha lagt de på en lur plass sånn at hun ikke finner de flere ganger. Problemet er bare at jeg ikke finner de jeg heller!

Jeg skylder på henne, og du vet hva de sier; Kan du skylde på noen? Problem løst! Men jeg har fortsatt ikke brillene mine og SER vel ikke noen umiddelbar løsning i det..

Dæven det e deilig det hær! Nervene er i helspenn og pulsen er skyhøy! Mor sitter hjemme å ser Glimt sloss mot Zürich på Aspmyra.

Neida, mor er ikke ute å fryser, men sitter varmt og komfortabelt hjemme i stua. Det skal sies at jeg har strengt tatt billetter til kampen, men valgte å selge dem til noen som er edsvorne Glimt-fans, og er på kampene ellers også. Ja, da ble de solgt til pålydende videre.

Første omgang begynte bra, men så kom Zürich tilbake. Det ble litt variabelt, og det var ikke fritt for at jeg ble litt stresset! Litt vel mye roping og skriking kanskje? Begge bikkjene gjemte seg under sofaen. De er  Glimt fans, men ikke fans av at mor ser fotball.

Get use to it, tenker jeg. Det er jo Glimt!

Nå gjelder det! En omgang igjen å gjøre det på. Måtte dagen bli så gul som det går an!

HEIA BODØ GLIMT 💛💛💛

Woke er blitt et begrep for å beskrive at man er årvåken og observant ovenfor det man mener er krenkende, diskriminerende eller stereotypi. Da gjelder det særlig rasistisk, sexistisk og sosial diskriminering. Mange betrakter «wokeness» som en slags borgerplikt i kampen mot generell urett.

På den annen side har såkalt «wokeness» også blitt et etablert negativt begrep om en metode for å sverte en person i sosiale medier. Det skal jeg ikke gå nærmere inn på her.

I reportasjen « Woke-bevegelsen er et økende samfunnsproblem» av Martin Lie Jakobsen som er masterstudent i  statsvitenskap, peker han på en interessant problemstilling. Han hevder at woke-bevegelsen er hemmende for ytringsfriheten. Han viser til en undersøkelse gjort av Opinion hvor 52% av de spurte i alderen 15 til 25 sier de ikke kan si hva de egentlig mener, fordi det kan oppfattes som politisk ukorrekt av samfunnet. Mange unge velger å tie fremfor å gå i en diskusjon om sine meninger.

Woke-tilhengere har en ideologisk tro på at de sitter på den ultimate sannhet, sier Lie Jakobsen. Han henviser til et intervju gjort av P3 der en woke-tilhengere uttrykte at de som ytrer krenkende ytringer, ikke bør få ha ytringsfrihet. Intervjuobjektet mente videre også at woke-idealister skal være de som definerer hva som er krenkende eller ikke.

Det er en del -ismer som har sitt opphav fra slik tankegang, så videre flatterende er ikke en slik tankegang.

Ved å «kneble» 52% av en gruppe gjennom å drive sensur vil man ikke få frem mangfoldet i samfunnet.  Vi vil alle bare bli en ensartet gruppe som ikke våger å utfordre uttalte sannheter. Drivkreftene bak samfunnsutvikling vil stilne, og vi blir stående på stedet hvil.

Ytringsfriheten er en av demokratiets viktigste grunnpilarer, men det krever deltakelse fra alle fraksjoner i samfunnet for å få demokratiske prosesser. Hvis enkelte ikke tørr å ytre sine meninger og samfunnet preges av sensur, er det helt klart at demokratiet er døende..

Nei nå er jeg altså mjuk om hjertet! Jeg har ledd, jeg har tenkt, jeg har smilt og jeg har grått. Det har vært en emosjonell Berg-og-dal-bane. Forelskelse, kjærlighetssorg, raseri, glede, nedstemthet og tomhet. Alt på en gang. Det var vondt, dramatisk, fantastisk, og noen ganger kjedelig.

Jeg har altså lest i de gamle Pusur skoledagbøkene mine fra gymnaset. (Det er altså det vi kalte studiespesialisering i gamledager). Det var en skikkelig walk down memory lane. Det var så mange småting som jeg hadde glemt, så mange tanker og skriblerier.

Noen sider var full av hilsener. På andre hadde jeg skrevet limericks. Det var dikt og quotes, og ikke minst var det russekort! Bare kortene til de kjekkeste russeguttene fikk komme i boka. Så var det alle crushene da.
Egentlig var det vel en ny for hvert år, men første året møtte jeg det store crushet mitt. Fineste gutten jeg noen sinne hadde møtt. Det bærer boka fra det året preg av, men det var over allerede før jeg selv var russ.

Etter russetiden ble bøkene pakket vekk, men ikke glemt. De har vært med meg gjennom livet som mine tidsvitner. De vitner om den tiden jeg så livet i svart og hvitt. Jeg var naiv og bastant. Trodde jeg hadde alle svarene. Lite visste jeg at jeg da ikke visste noen ting.

Det er ganske akkurat 35 år siden jeg fikk første boka. Drømmene mine da er ikke de samme som nå, men på mange måter er jeg fortsatt den 16 år gamle jenta som var hysterisk for kviser, strevde med følelsen av å ikke være best og som bare ville bli voksen og bestemme alt selv! Jeg husker henne, for hun dukker opp nå og da.

Det rare er at på ene siden har jeg skrevet at jeg ikke ville ha et kjedelig liv med stor familie, og uansett hva jeg skulle jobbe med, lovet jeg meg selv at jeg ikke skulle jobbe med tall, for sånne nitriste jobber hadde mor og far!

Jeg ble økonom..

Tante Sofie hadde vært mer enn velkommen hit til oss for å rydde, og jammen ta behøves det også. Etter en kjapp Jobbreise kom jeg hjem ganske seint, og når husets prinsesse hadde regjert alene, så det ut deretter. Kopper og fat fløt på bordet, sengetøyet lå slengt i sofaen, og pliktene hun skulle gjøre var ikke gjort. Jeg blir så utrolig lei av å mase på den ungen! Hun er og blir et salig rothau! Hadde bare Tante Sofie avsatt noen timer til å lære henne orden og struktur..

Jeg holder på å strikke en hverdags-genser til meg selv, men finner ikke resten av garnet! Det er sporløst borte, og jeg har lett høyt og lavt. Frustrasjonen er stor. Enten har Kasper, Jesper og Jonatan vært på ferde, ellers så trenger jeg litt hjelp fra Tante Sofie jeg også. Det skal du ikke se bort fra. Avkommet har det jo fra en plass..

Vesla og jeg prøver langt på vei å leve etter Kardemommeloven, for det synes vi passer oss veldig godt.

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Likevel har vi i tillegg behov for noen ordensregler som må følges. Skjer ikke det, innføres et strengt diktatur der mor forvandles diktator med et totalitært diktatur styre.
Det fungerer inntil et visst punkt, så gjør Vesla kraftig opprør, og vinner tilbake demokrati og frihet for en stakket stund. Heldigvis er heimen bare preget av diktatur korte sekvenser på max en time eller to av gangen. Det er heftig mens det står på..
Vi to damene i huset trives best med kardemommeloven, men av og til må sterkere lut til for å få orden i sysakene, og da går det av og til en kule varmt.
Kan hun ikke bare gjøre som jeg sier fremfor å gjøre som jeg gjør?