Last Updated:

Vesla og SoMe

Categories Blogg

Da var husfreden brutt, og Vesla er på sosiale medier. Først var det Snapchat, så insta og i dag var det FB som stod for tur. Nå er altså Vesla blitt digital.

Det er med skrekkblandet fryd hun får entre den digitale verden. Er hun moden nok til det?

Det digitale universet inneholder så mange fallgruver, ulovlige fristelser og utfordrer grensesetting på en helt ny måte. Vi har hatt lange samtaler om hva som er forventet av Vesla, og vi har satt noen regler for hva som er greit og ikke greit, om hun klarer å forholde seg til det gjenstår og se. Hun vet også hva konsekvensene er for eventuelle brudd.

Vi har snakket masse om hvordan man skal respondere dersom man får uønsket oppmerksomhet fra uønskede personer. Snakket om hvor viktig det er å beskytte seg selv og identiteten sin. Vi har snakket om identitetstyveri og sikring av kritiske personopplysninger, hacking og hva man kan bli utsatt for. Det er ikke bare det negative vi har snakket om da,  også alle de morsomme mulighetene.

Vesla har altså entret SoMe for fullt, og mamma’n er usikker på om hun liker det eller ikke. Det verste er jo at tiden eskalerer og går fortere og fortere, og Vesla blir stadig eldre. Det er jo så skummelt å slippe henne løs på egen hånd, og stole på at det går bra. Hun blir jo mer og mer selvstendig, og trenger ikke mamma’n sin på langt nær så mye som tidligere.

Misforstå meg rett, for akkurat det er faktisk veldig deilig, og det gir rom for egentid for mamma’n også, og det er mamma’n veldig fornøyd med. Hun må bare ikke bli altfor selvstendig altfor fort, for denne mamma’n er ikke klar for å slippe henne helt riktig ennå.. ❤️

3 kommentarer

3 thoughts on “Vesla og SoMe

 1. Herregud, jeg skjønner godt at du er stresset, for det er jo nok av historier om unger som er blitt lurt av falske profiler, osv.
  Men samtidig så tror jeg faktisk du er langt bedre rustet til å beskytte henne ved å la henne få tilgang nå, og ikke når hun er typ 15. Årsaken er helt enkelt at herifra går løsrivingsprosessen i hastigheter. Nå har du tross alt fremdeles en ganske så tett oppfølging m.h.t hvor hun befinner seg til enhver tid; Typ hun kjøres til/fra aktiviteter, for så å ha innetider ganske så tidlig på kvelden, slik at hun rett og slett ikke får anledning til å dra avgårde på noen hemmelig bussturer til nabobyer, osv. Dessuten vil jeg heller ikke tro hun har allverdens kr. å rutte med..
  Om hun hadde måttet vente, ville hun jo allikevel ikke innehatt noe mer erfaring enn hva hun har nå. Første gang er første gang, om en er 12 eller 112, for å si det sånn! Ergo; Hun ville sittet på den eksakt samme infoen, liksom den samme ikke-eksisterende erfaringen i det hun gikk i gang..
  Men som 15 åring, vil hun være mye lenger i løsrivingsprosessen. Innetider er seinere, spes. i helgene, det er godt sannsynlig hun har startet i sin første jobb som avisbud, jordbærplukker e.l, og derav innehar litt å rutte med, slik at hun blir betraktelig mer mobil, osv.
  Men det desidert viktigste, tror jeg er at Vesla faktisk er blitt gitt en oppdragelse som startet allerede da hun var helt liten. Herifra har hun da det grunnleggende fundamentet som gjør at hun vil ha det å være mulige farer innebygd i seg! – Og dessuten går jeg jo ut i fra at du skal inneha log-in data, og derav får foretatt jevnlige kontroller..
  Husk at vi fikk dette rett i fleisen som tenåringer i det nettsamfunnene ble lansert for verden! – Og når vi skjønte faren ved dette og hint, så er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at Vesla vil gjøre det! 😉

  1. Ja, du har noen gode poeng her. Jeg håper bare ikke det blir så mye «styr» for da kommer jeg til å angre bittert. Men jeg håper hun har fått såpass mye vett med seg, at hun ikke begår de store tabbene. Men noen blir det nok. To be continued… 😂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *