Pass på hvem som hører hva du sier

Categories Blogg

Jeg blir så jævlig lei meg noen ganger. Det er så masse uvitende mennesker som ikke fatter at deres handlinger kan påvirke andre, og ikke minst såre andre mer eller mindre utilsiktet.

Jeg har en grusom uvane med å kalle dårlige sjåfører for  jævla fi**e når jeg kjører bil. Jeg sier det høyt, og ofte er det små tilhørere i bilen, som da blir påvirket. Selvsagt vet jeg at jeg normaliserer bruken av uttrykket når jeg sier det slik. Jeg er en utrolig dårlig rollemodell, selv om jeg ikke mener at mennesket som sitter i den andre bilen er så ille. Min adferd kan lett overføres til de som hører dette, og jeg er med på å normalisere dette uttrykket til daglig bruk. Fy på meg!!!!

Dessverre er det mange som bruker ordet homo, lesbe og andre stereotype ord for seksuell legning som ukvemsord. Kanskje ikke uten å tenke at arvingene hører dette og tenker at det er greit å slenge dette ut. Mange ganger mener man kanskje ikke noe med det, men det er bare blitt en uvane å bruke disse ordene som ukvemsord. Det er ingen ond mening bak det, bare en stygg uvane som har fått satt seg.

Jeg snakket med en ung mann som er homofil.  Det imponerer meg at denne unge mannen er så i takt med seg selv at det ikke var vanskelig for han å stå frem åpent og ærlig om hvem han er. Han har aldri møtt fordommer fra familie, slekt eller de nærmeste vennene. Det øvrige samfunnet derimot..

På skolen bestod skolehverdagen  hans i å få slengt ukvemsord etter seg nesten daglig. Nå er dette en ung mann som fremstår som veldig trygg på seg selv, men han Innrømmet at han ofte var oppgitt og ble lei av dette. Han forstod at det i mange tilfeller ikke var sagt for å mobbe men mer slengt ut fordi det var en uvane. Problemet er at han hører det ikke av og til, han hører  det ofte! Han hadde tunge stunder der han angret på st han hadde fortalt om sin seksuelle legning nettopp på grunn av dette.
Selvsagt har han også blitt utsatt for direkte mobbing, men det ble det tatt tak i umiddelbart. Da er det verre med disse slengbemerkningene. Det er jo bare uskyldig og uten konkret adresse, og ingen mener noe med det. Kanskje er det derfor ingen tenker på at dette er krenkende og sårende?

– Æ vil ikke bare vær han homsen. Æ vil vær kompisen og den gode vennen, men det virker som noen ikke kan se at æ e mer enn han homofile!

Tenk at en gutt på 18 år alt er satt i bås, og redusert til å bare være homofil! Hva med alle de gode kvalitetene som gjør at han er nettopp han? Hans verdigrunnlag og hans meninger? Teller ikke det lengre når du er homofil? Nettopp slike ting er med på å gjøre det vanskelig for skeiv ungdom å stå frem som de er. De unge famler kanskje rundt med tanker om egne seksuelle preferanser og møtes med holdninger til stereotypier, stigma og tabu. Det er vanskelig nok å finne sin egen identitet i det hele, om man ikke skal være nødt å kjempe mot masse fordommer i tillegg. Anno 2020 må vi evne å se forbi seksuell legning og heller se mennesket bak.

Vi som er voksne rollemodeller og med å forme fremtidens voksne må lunne være mer bevisst på hvilke holdninger vi overfører. Jeg kan ikke garantere at jeg ikke kjefter mer bak rattet, men jeg skal heller si din jævla tosk fremfor det jeg bruker å rive av meg. Jeg håper vi kan si at det ikke er innafor å kalle noen for homo, soper, lesbe eller andre ord. Det er jo ikke det som definerer et menneske. Det er jo verdiene til dette mennesket som betyr noe om hvem de er.

Så får vi vokte oss litt for hva vi sier, og være bevisst på hvilke holdninger vi overfører. Jeg velger å starte med meg selv.  Jeg skal prøve å holde helt kjeft, men når det renner over skal jeg prøve å være mye mer moderat i mine uttalelser. Jeg skal i såfall ikke være med på å bruke seksuell legning som ukvemsord selv om jeg bare må innrømme at jeg sitter i glasshus og kaster stein..

2 kommentarer

2 thoughts on “Pass på hvem som hører hva du sier

  1. Vi er jo selv innenfor den kategorien det er full aksept i samfunnet å referere til som ‘dum blondine’. Altså: Folk assosierer SERIØST lyshårede, fortrinnsvis damer, som tar en viss interesse i hvordan en ser ut med å være mindre intelligent, og gjerne lettere løs på tråden i tillegg..
    I det en bytter ‘blondine’ med en annen gruppe (neger, ‘homse, jøde, you name it), innser en faktisk hvor galt det er dette også..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.