Last Updated:

Historien om den lille havfruen

Categories Mellommenneskelige relasjoner

Allerede for 30 år siden startet arbeidet for å gi kunnskap til samfunnet om psykiske utfordringe som vi mennesker sliter med i livet, og i dag er dagen der igjen. Verdens dagen for psykisk helse. Hvert år den 10. oktober avvikles det masse arrangementer rundt om i landet for å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykisk helsen. Det er viktig å skape et engasjement slik at vi kan styrke den psykiske helsa vår i fellesskap.

Det er så mange som går gjennom livet og føler seg ensom og utenfor samfunnet. Som gjør at det er vanskelig å takle hverdagsproblematikken. I tillegg har verdensbildet vært preget av mange kriser den siste tiden. Det gjør at man føler man ikke får den trygghetsfølelsen mange trenger. Etter år med pandemi, krig og klimakriser, er det mange som kjenner på fremtidsangst, ensomhet og utenforskap.

Årets tema er “Vi trenger hverandre #Løft blikket!” og fokuserer på å bygge sosiale nettverk, lage arena hvor alle kan føle mestring og å forebygge utenforskap.

I bodøsjøen i Bodø står det en vakker havfrue på en stein i dammen. Den speider ut over havet i all slags vær og vind. Den kom til Bodøsjøen i all hemmelighet og var både vakker, gåtefull og mystisk. På kort tid ble den en attraksjon, men hvorfor var den akkurat der?

Havfruen er et minnesmerke over en kvinne som valgte å gå ut av tiden. Kunstneren brukte dette stedet til rekreasjon, og minnene om kvinnen var sterke akkurat her. Å sette den opp var kunstnerens måte å bearbeide sin personlige sorg på.

Vi har alle forskjellige måter å håndtere sorg og andre psykiske påkjenninger, men det viktigste er at vi ikke skal være nødt til å håndtere de vanskelige stundene i livet alene. Vi må bli rausere og våge å bry oss mer om hverandre. Begrepet skam må vi fjerne oss fra. Det er ikke skam å ha problemer og utfordringer i livet. Det er også en del av livet. Hvis vi klarer å skape mer åpenhet vil kanskje flere klare å strekke ut en hånd for hjelp, og enda flere vil kanskje gripe den.

Noen byrder er for tunge g vanskelige å bære alene, det er derfor vi trenger hverandre.

 

Trenger du noen å snakke med?

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.