Last Updated:

det er ikke alt som er greit å gjøre

Categories Blogg, Samfunns-syt

Det hersker vel liten tvil om at Facebook er en nedadgående trend når det kommer til SoMe, til fordel for både Instagram, Snapchat og nykomlingen MeWe. De fleste brukerne av Facebook har nådd middagshøyden for en stund siden, men fortsatt er det mange som bruker plattformen, så man skal ikke kimse av den riktig ennå.

For mange er Facebook blitt en måte å være sosial på. Det gjorde seg særlig gjeldende under pandemien. Mange satt hjemme alene, og eneste kontakten de hadde med andre var på SoMe. Da var det mange som brukte siden til å sludre litt om hverdagslivet, sammen med sine venner som de ikke fikk møtt fysisk. En del rare vaner og bruks-måter av plattformen ble veldig tydelig.

Her kommer en liten liste over what not to do på SoMe.

Ikke bruk Facebook som dagboken din, hvor du legger ut om hvor vanskelig og trist alt er. Dramatiske og emosjonelle statuser kan bli litt vel slitsomme av og til, og du virker bare som skrekkelig ustabil. (Skriv heller på blogg 🙈)

Ikke fyll profilen din med hele repertoaret av musikkvideoer fra din ungdom, lastet ned fra YouTube. Det er klassisk etter at noen har hatt ett brudd, og de deler masse nostalgiske ballader. Eller om de er hjemme og har et pitty-party. Det kan jeg ALT om.

Enda verre er hvis du deler kjedebrev av typen «deler du ikke sette med 479 av dine nærmeste venner innen tre minutter går du ikke sex på 10 år.» Det er bare slitsomt! (Jeg gjorde det også)

Du bør heller ikke bruke Facebook til å gjøre eksen sjalu etter et brudd, ved å poste bilder av deg selv med andre. Det gjør bare at du virker desperat etter reaksjoner fra han/hun/hen. Hvis du drømmer om å ta hevn på en x som har forlatt deg, så glem det!

Å utlevere den på Facebook er dårlig butikk. De vet sikkert mye om deg også, så det kan slå tilbake. Skulle du treffe noen nye spennende mennesker som finner ut at du utleverer andre, rygger de hurtig tilbake til start og du er glemt i løpet av et nanosekund.

Og for all del! Ikke snok på profilen til eksen din! Det gjør jo bare deg trist og nedstemt, det er jo over! Den beste løsningen er rett og slett være å slette personen fra vennelisten, sånn at du slipper å bli minnet om det som var hele tiden.

Personlig advarsel! Ikke stalk andre personer! Og ikke opprett fake profiler! Det er bare trist. Jeg har selv stalket noen via en fake profil, og det er det flaueste og kleineste jeg har gjort gjennom tidene. Det er skikkelig pinlig å innrømme det.  Det opptok hele min hverdagslivet mitt, og jeg overtolket og ble selv offer for quoten, assumption is the mother of all fuck ups! Verst av alt var faktisk at jeg falt for mitt eget renkespill og sto som en tosk tilbake! Jeg gjentar: Ikke gjør det! Og når det er sagt, det er laget 83 millioner falske Facebook-profiler. I rest my case!

Alle bør tenke over at det de legger ut på sin profil, er med på å bygge den merkevaren som er deg. Da er det greit å ikke bli oppfattet som en nettroll eller ei partyløve hvis arbeidsgiver sjekker deg på nett? Heller ikke er det gunstig å fremstå som en yrkes-kverulant, så vær varsom med hva du kommenterer på andres innlegg. Det er ditt eget navn og rykte som tar skade. Ingen andres.

De som er så gamle som meg vokste ikke opp med en digital hverdag, så for oss er ikke SoMe en selvfølge. Det kom som en kuriositet, og mange laget seg uvaner i takt med den økende bruken. De som kom etter oss er mer varsomme og langt på vei mer hensynsfulle enn oss. Vanligvis sier man at de eldste ofte vet mer enn de unge på bakgrunn av erfaring, men i dette tilfellet stemmer det ikke.

De unge har fått formaninger om nettvett fra de første gang åpnet en PC. Så her er det bare for oss “gæmlissene” å lære, for ofte er det de som vet best!

 

2 kommentarer

2 thoughts on “det er ikke alt som er greit å gjøre

  1. I tillegg, vil jeg anbefale å avstå fra å poste:
    – Partybilder. – At det skåles rundt et bord og lignende siviliserte forevigelser fra festlig lag er selvsagt OK. Men de tatt lengre ut på hvelden, for å si det sånn, er ødeleggende i forhold til fremtidige jobbsøk og annet der en er tjent med å fremstå i et tillitsvekkende lys..
    – Klaging og/eller negativ omtale av- og innstilling til jobben (og selvsagt sjefen) din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.