Bunad vs. Festdrakt

Categories Blogg, Samfunns-syt

For noen år siden var det et himla ramaskrik om at ikke-etniske-nordmenn gikk i bunad. For noen var dette en vederstyggelighet av dimensjoner. Selv må jeg si at jeg synes det er helt greit. De har en tilknytning til Norge som gjør at de vil bruke vår nasjonaldrakt, hva kan være galt i det? Nå skal det sies at jeg er litt fan av å bruke den bunaden hvor du kommer fra, men har ikke noen sterke meninger om de som benytter bunad fra andre regioner. Jeg synes vel heller ikke hidjab til bunad er spesielt tradisjonelt, men igjen, jeg har ikke noen sterke innvendinger mot dette heller, tenker bare at vi da blander to sterke tradisjonsplagg fra to forskjellige tradisjoner.

For min del er bunad tradisjon. Det er et vakkert festplagg som man gjerne har fra konfirmasjon og livet ut. Konfirmasjoner, bryllup, barnedåper, 17.mai og andre festligheter. Bunaden er representert. Jeg har smilt litt overbærende av bunadpolitiet, og tenkt at man trenger ikke være så hilma sær om noen strikker en kofte til, eller bruker hårbøyle. Andre vil ha sjal fremfor cape, og fortsatt ser jeg ikke problemet. Rosene er gjenkjennbar, og stilen er den samme.

Bunaden er et klesplagg som ikke har lange tradisjoner bakover i tid, men er en festdrakt som er knyttet til bestemte områder, og med tradisjoner tilbake i tid. Endringene som er gjort på plaggene er ofte tatt opp av tidligere tradisjoner som vi finner innenfor sømtradisjoner. Slik kan man si at det er mengder av historie i plaggene. Historie fra det området bunaden stammer fra.
Etter 2. verdenskrig var det stor interesse for å lage bunader, og landsnemnda for bunadsspørsmål ble opprettet for å hjelpe til med rekonstruksjon. Landsnemnda aksjonerte mot dårlige materialer som ble brukt i bunadene, og jobbet for å bedre kvaliteten generelt. En del bunader ble revidert, og nye modeller ble utviklet som skulle være nærmere opp mot de gamle folkedraktene.
På nettsiden til NRK kom jeg over en artikkel om bunadbutikken Embla i Stavanger som selger nå noen heller utradisjonelle bunadskjorter i masse farger og mønstre. Det skal sies at da jeg så bilde, av disse begynte jeg å le. Det så skikkelig harry ut. Blanding av masse farger og mønstre som hverken var estetisk vakkert eller virket spesielt tradisjonelle. Not my cup of tea. Først trodde jeg disse var skjorter til festdraker, men så oppfattet jeg at disse skjortene brukes til tradisjonelle bunader.
Da måtte jeg tygge litt på om jeg er kommet i kategorien snerpete, grinete kjerring som burde vært innlemmet i bunadpolitiet?
Selv om jeg hadde bunad da jeg ble konfirmert for en mannsalder og mange kilo siden, har jeg nå en festdrakt. Den tenker jeg man kan være friere til å ekperimentere med, men la nå de tradisjonelle bunadene være i fred. Er det så himla vanskelig å ta vare på våre egne tradisjoner uten å vanne de ut med noe som er et øyeblikksbilde av trendene? Må vi på død å liv hoppe på disse i håp om å være innovativ og nytenkende?
Jeg synes faktisk det er respektløst mot våre tradisjoner. La bunader være bunader, og lek heller med form og farge når det kommer til festdrakter og alle de vakre fantasidraktene som syes. Det er helt innenfor spør du meg.
Vesla har fått bunaden sin ferdig. Det er et nydelig stykke arbeid som tre forskjellige damer har jobbet med. Stakken og skjorta ble brodert hver for seg, og alt ble montert av en tredje dame. De har alle gjort en fantastisk jobb, og jeg gleder meg til å se Vesla stå konfirmant. Alt er gjort tradisjonelt, og alt sølvet er på plass. Vesla ønsker seg hårbøyle til, men jeg er mer lysten på at hun skal ha håret stt opp i en bonderomantisk knute. Hårbøylen er jo bare en trend i tiden akkurat nå.. Og jeg, jeg skal ha på meg festdrakten min, og som tilbehør skal jeg ha sølvet til nordlandsbunaden. Snakk om mix og match!
Processed with VSCO with c8 preset
10 kommentarer

10 thoughts on “Bunad vs. Festdrakt

  1. jeg er enig med deg. Bunad er bunad, og fantasidrakter og annet rart er det…akkurat det. OG der kan man mikse og matche. Men bunaden kan godt få være akkurat det, tradisjonell 🙂

  2. Jeg er litt i tvil om hva jeg skal mene om bunader og tradisjoner, men heller nok mest mot at bunadene må få bestå slik de tradisjonelt har gjort. Man må selv velge hvor man har tilhørighet. Vi har jo i tillegg mange flotte festdrakter. Jeg fikk grønn nordlandsbunad da jeg ble konfirmert i Bodø, men har senere solgt den pga vektøkning og restskatt. Har nå kystdrakten, og synes den ble helt riktig for meg, siden jeg opprinnelig kommer fra Vikna. 🙂

  3. Enig, Heidi. Nå er jeg vokst opp med en mor dom syr bunader og en far med sterke meninger om tradisjoner når det gjelder bunad. Hadde jeg kommet med en av de nyeste mønstrede skjortene, så hadde jeg vel ikke fått kommet inn på 17. mai kaffe😂 selv er jeg nok litt mer liberal og syns at de mønstrede skjortene faktisk er litt spenstig. Ble litt paff da jeg hørte min mor mene at hårbøyle er innaførr. Ikkje alle kler de huan, sier ho. Da må de jo få lov til å bruke hårbøyle. Kunne ikke bli mer enig! Men, når alt kommer til alt så er jeg nok mest fan av det tradisjonelle med bunaden. Som du dier det, ikke nødvendig å hive seg på all trend. Noe kan få lov til å være som det alltid har vært, og det er bunaden ❤️ (ps. Det blir derfor ingen mønstret skjorte på meg☺️)
    Gratulerer forresten med en nydelig vakker konfirmant, Heidi🌹💕🥰

  4. Hei og hopp.
    Bunad og festdrakt kan utmerket godt gå hånd i hånd tenker jeg. Selv bærer jeg festdrakt fordi bunaden der jeg kommer fra er … noe jeg liker dårlig. Andre fra Tromsø bruker ofte blå nordlandsbunad, den er altså da ikke Tromsø bunad. Tromsø festdrakt kom 1984 som et alternativ til tromsøværingen som ikke har bunad. Den er pyntet med blant annet Tromsø palmen.
    I bloggen min i morgen skal jeg skrive litt om akkurat denne festdrakten.

    Ønsker deg og dine en fredelig og fest stemt 17 mai ☀️🇳🇴

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.