Bodø by og universell utforming- Har dere glemt noe???

Categories Blogg

I helga var vi et gjeng som bestemte oss for å dra ut på byen.

Samlet er vi et herlig gjeng, og trivselsfaktoren var stor. Siden vi bor litt ute på landet (ca 20 km fra sentrum) er vi avhengige av buss/taxi eller privat transport. En av oss har et handikap som  som gjør at han ikke kan gå så mye. Derfor bruker han rullestol når han er i daglig virke, men når vi drar ut sørger vi for at han kan sitte slik at vi kommer oss dit vi vil, men derfor måtte vi ha privattransport ut. Taxi ville kostet oss en anstendig sum.. Han fikk derfor niesen til å kjøre oss ut, så fikk det heller bli taxi hjem.

Første utfordringen var når niesen hans skulle slippe oss av. For at han skulle slippe forhøyningen opp til fortauet, kjørte hun opp på kanten av det. Da kom selvsagt politiet, for det er jo ikke lov. Han forklarte da at det var for at han skulle komme seg inn på enklest måte. Det skjønte de jo, men de må jo sørge for at alle følger lover og regler. Heldigvis valgte de å utvise skjønn, og vi fikk ikke bot.

På utestedene var det NULL problem å få sitteplass. Alle ga velvillig fra seg en stol når vi spurte. Det syns jeg er fint, for det betyr jo at de fleste viser hensyn til andre, også etter ei øl eller flere. Så alt i alt hadde vi en flott kveld. Men selvsagt måtte vi ha natt-mat, og gikk rett over gata for å få noe å spise. Igjen var det upåklagelig service. Så vi spiste og koste oss mens vi satt og så på det som hendte utenfor vinduet.

Omsider var vi klar til til å dra hjem, og siden vår eminente venn ikke er så mobil av seg, var ikke buss et alternativ. Altså måtte vi få tak i en taxi. Når man har et menneske som er bevegelseshemmet, regnet jo jeg med at det å få en taxi til å komme dit vi var, var uproblematisk, selv om vi var i en stopp-fri sone av byen. Jeg tenkte at de da kunne utvise skjønn når det ikke var mulig for han å gå. Så vi ringte å ba om å bli prioritert på henting, men det var ikke mulig. Det hadde taxisentralen ikke hørt om, og det medførte en lengre diskusjon på telefonen. Kunne han ikke bare gå å stille seg i taxikøen som alle andre? Etter å ha truet med lensmann og prest, la de omsider inn en bestilling på bil til oss der vi var. Ganske kjapt kom det en bekreftelse på at bestillingen var mottatt av en taxi, og den var på tur. Og vi ventet og ventet og ventet… Heldigvis lå mobilnummeret til taxien i tekstmeldingen, så vi purret opp. Nei, sa sjåføren. Der kunne han ikke hente oss. Vi måtte gå til taxisentralen. På nytt måtte vi argumenter på hvorfor vi ikke kunne det, men han ga seg ikke. Han måtte følge reglene.

Jeg synes det er kjempebra at man følger reglene, men etterlyser evnen til å utvise skjønn.

Tilslutt avviste han turen og vi måtte bestille ny tur. Denne gangen kom bilen og vi fikk en flott sjåfør som stoppet selv om han ikke skulle det. Vi fikk inn alle som skulle avgårde, og da kom politiet. Det var jo ikke lov å stoppe i den sonen, og sjåføren fikk da tilsnakk. Han forklarte hvorfor han hadde stoppet, og vi fikk kjøre uten bot også denne gangen.

Vi hadde en fantastisk artig kveld, men dette er jo ikke første gangen vi er ute, og det er samme sirkuset hver gang. Det er ikke at jeg ikke skjønner at vi må ha regler, men vi jobber for å få et samfunn med universell utforming slik at alle kan delta på det som skjer ut fra sine gitte forutsetninger. Da er det helt fantastisk at lokale transportregler skal være satt på en slik måte at de virker ekskluderende. I tillegg er det helt forkastelig at det ikke skal være subsidiert alternativ transport for de som er ekskludert fra å benytte offentlig transport. Prislappen på hjemturen endte opp på 1500 kr og da sier det seg selv at det ikke blir ofte det er rom for å dra på byen.. Men det er vel utopi å håpe på noe slikt. Når jeg reiser fra byen betaler jeg 70 kr med buss, til sammenligning..

Det er ikke en kritikk til de som følger reglene eller de som er satt til å håndheve de, for kritikken går i retning av de som har satt disse lokale reglene. Har dere helt glemt av inkludering og krav til universell utforming av infrastrukturen?? Hva med å uttrykke et unntak for de som faktisk er fysisk forhindret til å følge reglene? Da hadde ikke vi behøvd denne runddansen hver gang vi bestemmer oss for å dra ut på byen..

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *